Analyse Lierse: Te weinig kwaliteit of te weinig vertrouwen?

Steurbaut Kersten
| 22 reacties
Lierse: Te weinig kwaliteit of te weinig vertrouwen?
Foto: © SC

Lierse had zijn terugkeer naar eerste klasse wellicht anders voorgesteld. De Pallieters staan na twee speeldagen op een gedeelde laatste plaats met nul punten. “En toch hebben we voldoende kwaliteit in huis”, zegt Jurgen Cavens aan onze redactie.

In de eerste helft tegen Standard kon Lierse de tekortkomingen nog wel verdoezelen met veel inzet en enthousiasme, maar over negentig minuten werd de promovendus gewogen en te licht bevonden.

De factor Radzinski

Aanvallend heeft Lierse meer kwaliteit rondlopen dan een aantal andere eersteklassers, maar tegen Standard was de afwezigheid van Tomasz Radzinski een pijnpunt. Zijn vervanger Joseph-Desiré Job grossierde in de slechte controles en viel door de mand. Ook Joeri Dequevy kon de hoge verwachtingen nog niet inlossen.

“Radzinski is een belangrijke factor voor onze ploeg”, beseft spitsbroeder Jurgen Cavens. “Hij brengt veel meer snelheid in de ploeg en loopt goed tussen de lijnen. Dat hebben we vrijdag te weinig gedaan. We grepen te snel terug naar de lange bal, terwijl we meer moeten combineren.”

Trainer Aimé Anthuenis beseft nu al dat het moeilijk zal worden. “Er zit te veel materiaal voor tweede klasse in deze ploeg”, getuigt de Waaslander. “Dat is geen verwijt, maar een vaststelling. Wij missen de ervaring die een ploeg als Standard wel in huis heeft.”

Wel kwaliteit

Cavens gaat niet akkoord met zijn coach. “Er zit voldoende kwaliteit in deze ploeg”, stelt de aanvaller. “We moeten alleen meer vertrouwen, lef, durf en plezier hebben. Soms is deze ploeg nog te timide. Daar zullen we samen aan moeten werken. Tegen Standard werden we soms belachelijk gemaakt. Je moet dan tonen dat je er staat.”

Dat is een proces van vallen en opstaan, beseft Cavens. “Probeer gewoon die actie te maken. Mislukt het, dan mislukt het. Op dit moment betalen we nog leergeld voor de overstap naar eerste klasse, maar dat mag niet te lang meer duren.”

Achteraan weegt Lierse (voorlopig) nog te licht voor de Jupiler Pro League. Bruno Camacho zag alle hoeken van het veld tegen Cyriac en lag met twee fouten op de Ivoriaan aan de basis van de eerste twee tegentreffers.

Ook voor Roel Van Hemert gaat het nog iets te snel. De jonge Frederic Frans krijgt onder Anthuenis geen kans. De Waaslander gaf al wel meermaals aan dat hij defensieve versterking wil. Dat maakte hij in de voorbereiding al duidelijk door Gunter Thiebaut en Dodo Elgabas tijdens een oefenwedstrijd in de verdediging te posteren.

Nul op negen?

Met een verplaatsing naar co-leider KV Mechelen dreigt voor Lierse een nul op negen. En op speeldag vijf en zes staan Racing Genk en AA Gent op het programma. Het leerproces zal toch heel snel moeten verlopen, als de Antwerpenaren een rustig seizoen tegemoet willen gaan.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties