Beste Voetballer 2000-2010: Concurrentie voor Kompany centraal achterin?

Steurbaut Kersten
| 20 reacties
Beste Voetballer 2000-2010: Concurrentie voor Kompany centraal achterin?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wie behoorde het voorbije decennium tot de best elf spelers in onze vaderlandse competitie? Vandaag gaan we op zoek naar de beste centrale verdediger die de afgelopen tien jaar op de Belgische velden te zien was.

Wij hebben daartoe tien centrale verdedigers geselecteerd. Slechts twee zullen het uiteindelijke elftal halen. De keuze is aan u! Om uw geheugen op te frissen en uw keuze te vergemakkelijken, zetten wij de tien genomineerden nog even kort op een rijtje:

U kan hier uw stem uitbrengen!

Nicolas Pareja

Samen met zijn landgenoten Lucas Biglia en Christian Leiva streek Nicolas Pareja in 2006 neer in het Constant Vanden Stockstadion. De Argentijn moest er het vertrek van Kompany en Tihinen doen vergeten. Pareja werkte zich op tot basisspeler en pakte in zijn eerste seizoen de titel met Anderlecht. Het jaar erna voegde hij ook nog de beker van België toe aan zijn palmares.

Pareja, die deel uitmaakte van het Argentijnse elftal dat goud pakte tijdens de Olympische Spelen in Peking, stond vooral bekend om zijn snedige tackles, wat hem in zijn geboorteland de bijnaam ‘hakbijl’ opleverde. Door zijn goede prestaties in Europa, speelde Pareja zich in de kijker van verschillende buitenlandse clubs. Na twee jaar verliet hij Anderlecht voor Espanyol Barcelona waar hij eveneens uitgroeide tot een sterkhouder. Vorige zomer verkaste de 26-jarige Argentijn voor 10 miljoen euro naar Spartak Moskou.

Oguchi Onyewu

De Amerikaanse verdediger van Nigeriaanse afkomst speelde 4,5 seizoen voor Standard en had een belangrijk aandeel in de landstitels van de Luikse club in 2008 en 2009. Onyewu stond vooral bekend om zijn imposante verschijning. Gooch was sterk in de duels en ging altijd mee voorop in de strijd. De boomlange Amerikaan was tevens een goed kopper en maakte in het seizoen 2007-2008 zelfs twaalf doelpunten.

In de zomer van 2006 deed Real Madrid op de valreep van de transferdeadline een bod van 7 miljoen euro op Onyewu, maar Standard ging daar niet op in. Uiteindelijk vertrok de Amerikaanse international drie jaar later transfervrij naar AC Milan, maar daar kwam hij nooit verder dan de bank. Deze winter werd Onyewu voor de rest van het seizoen uitgeleend aan FC Twente, waar hij zijn oude trainer Michel Preud’homme weer tegenkomt.

Hannu Tihinen

De Finse international staat bekend als een uiterst sobere doch zeer nuttige verdediger. Hij vormde bij Anderlecht drie jaar lang een ijzersterk duo met de stijlrijke Kompany. Met zijn Scandinavische koelbloedigheid had hij op het veld een belangrijke rol in het bijsturen van de jonge Rode Duivel. Ieder seizoen was Tihinen zelf ook goed voor één of meerdere treffers.

Na vier seizoenen verliet de Fin Anderlecht voor het Zwitserse FC Zürich, waar hij een soortgelijke rol opnam als bij de Brusselaars. Tihinen, die het voetbal altijd zeer goed wist te relativeren, hing afgelopen zomer de voetbalschoenen aan de haak.

Vincent Kompany

Op 9 augustus 2003 debuteerde de amper 17-jarige leeftijd Vincent Kompany in de eerste ploeg van Anderlecht. Enkele maanden later volgde ook de eerste selectie voor de Rode Duivels. De jonge verdediger viel op door zijn grote talent maar ook door zijn maturiteit op het terrein. De Brusselaar van Congoleese origine zocht steevast naar de voetballende oplossing en lag vaak mee aan de basis van de opbouw naar voren toe.

Ook naast het veld gaf Kompany blijk van veel persoonlijkheid en charisma. Zo zette hij zich veelvuldig in voor acties ten voordele van Afrika. Op 26 januari 2005 won Kompany de Gouden Schoen met een recordvoorsprong van 403 punten op de tweede. Kompany was outstanding in België, en het buitenland wenkte. In de zomer van 2006 maakte hij de overstap naar het Duitse Hamburg, maar mede door blessures werd zijn verblijf in de Bundesliga geen succes. Na twee seizoenen verkaste Kompany naar Manchester City waar hij zich ontpopt heeft tot één van de beste verdedigers in de Premier League. 

Roland Juhasz

De Hongaar werd in 2005 bij Anderlecht binnengehaald als doublure van Kompany en Tihinen, maar door de blessures van de Rode Duivel kwam hij reeds in zijn debuutseizoen geregeld in actie. Na het vertrek van Kompany en Tihinen werd Juhasz de patron in de Anderlechtdefensie. Naast zijn verdedigende kwaliteiten, beschikt de lange Juhasz over een goed kopspel waardoor hij telkens gevaarlijk is bij stilstaande fases en geregeld een goal meepikt. Ondanks buitenlandse belangstelling afgelopen zomer, verkoos de Hongaarse international om nog een jaar langer in het Astridpark te blijven.

Mohamed Sarr

Sarr speelde vijf seizoenen voor Standard en pakte daarin twee landstitels. De Senegalees vormde in de kampioensjaren centraal achterin een vast duo met Oguchi Onyewu. Sarr beschikt over een goede lange pass en is erg sterk in één-tegen-één situaties. Afgelopen zomer maakte hij de overstap naar de Spaanse promovendus Hércules CF.

Philippe Clement

Clement, die zijn carrière begon bij toenmalig derdeklasser Beerschot, debuteerde in 1995 in eerste klasse voor Racing Genk. Met de Limburgse club won hij in 1998 de beker van België. Door zijn sterke prestaties werd hij opgeroepen voor de Rode Duivels. Tijdens het WK 1998 en Euro 2000 maakte hij deel uit van de Belgische selectie. Na een minder geslaagde passage bij Coventry, tekende Clement in 1999 voor Club Brugge, waar hij tien jaar zou spelen.

De immer nuchtere Clement was een nuttige speler die zijn gebrek aan technische kwaliteiten wist te compenseren door veel overgave. De Antwerpenaar ging steevast voorop in de strijd en door zijn lengte was hij steeds gevaarlijk bij stilstaande fases. Ieder seizoen was hij goed voor vier à vijf goals. In de zomer van 2009 verliet hij Club Brugge voor Germinal Beerschot, de club waar het voor hem allemaal begon.

João Carlos

In de zomer van 2004 streek João Carlos Pinto Chaves, kortweg João Carlos, neer op Daknam. Bij Lokeren groeide hij aan de zijde van Olivier Doll uit tot een rots in de branding centraal achterin. João Carlos is een snelle, wendbare en technisch begaafde verdediger. Ook in opbouwend perspectief is de Braziliaan belangrijk en sporadisch weet hij zelf ook de goal te vinden. In 2008 verkaste João Carlos van Lokeren naar Racing Genk.

Nicolas Lombaerts

Nicolas Lombaerts doorliep alle jeugdreeksen bij Club Brugge, maar omdat hij er geen garanties op een vaste stek in het eerste elftal kreeg, verhuisde hij in 2004 naar AA Gent. Daar werd hij al snel titularis. De linksbenige Lombaerts kan zowel op de linkerflank als centraal achterin uit de voeten. De Bruggeling is een leidersfiguur achterin en draagt ook in de opbouw zijn steentje bij. Hij is groot, snel en kopbalsterk. In 2007 versierde hij een lucratieve transfer naar het Russische Zenit Sint-Petersburg. Daar werd hij al twee maal landskampioen en pakte in 2008 de UEFA-cup. Lombaerts wist ook al 11 selecties voor de Rode Duivels af te dwingen.

David Rozehnal

In 2003 plukte Club Brugge de toen 23-jarige David Rozehnal weg bij het Tsjechische Sigma Olomouc. Bij Brugge ontpopte Rozehnal zich tot een leidersfiguur in het hart van de defensie. Rozehnal had een goed overzicht en was perfect tweevoetig waardoor hij centraal zowel links als rechts uit de voeten kon. Na twee seizoen verliet hij het Jan Breydelstadion en tekende hij bij Paris Saint-Germain waar hij uitgroeide tot de absolute patron centraal achterin. In twee seizoenen tijd miste hij er slechts één duel, omwille van een kleine blessure. Na omzwervingen bij Newcastle Unitede, Lazio Roma en Hamburger SV, speelt de Tsjechische international momenteel op uitleenbasis voor OSC Lille.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties