Interview Dekelver: "Ik kan meer dan op een 'balleke' wachten"

Steurbaut Kersten
| 10 reacties
Dekelver: "Ik kan meer dan op een 'balleke' wachten"
Foto: © SC

Niet Sasha Iakovenko, Christian Brüls of Paulo Henrique is de man in vorm bij Westerlo. De naam die het meest over de tongen gaat is die van Dieter Dekelver. “Ik heb het er moeilijk mee dat ik mee steeds opnieuw moet bewijzen."

Het gaat goed met Dieter Dekelver. De Limburger heeft zich met drie doelpunten in de jongste drie wedstrijden terug volledig in de kijker gespeeld. Toch heeft de 31-jarige spits het gevoel dat hij zich nog steeds moet bewijzen. Aan de trainer en aan de buitenwereld.

Telkens als eerste eruit
“Ik heb in het verleden toch al getoond welke kwaliteiten ik heb”, zegt Dekelver in een gesprek met Voetbalkrant.com. “Dat ik me nu nog steeds moet bewijzen, daar heb ik het soms moeilijk mee. Het is zwaar om er telkens als eerste uit te vliegen.

Voor de thuiswedstrijd tegen Lokeren haalde Westerlo zes op negen.  “Maar plots moest ik terug op de bank starten. Tegen Kortrijk had ik één bal gemist en tegen Lokeren mocht ik dan twee minuten voor tijd invallen. Daar had ik het toch een paar dagen moeilijk mee.”

“Ik heb er geen probleem mee om mijn plaats af te staan voor iemand die beter is, maar nu lag de situatie toch anders. Gelukkig volgde al snel de wedstrijd tegen Anderlecht.”

Wachten op een balleke
Scoort Dekelver wel voldoende? Het is een etiket dat de Limburger al heel zijn carrière meezeult. Op één jaar na – elf doelpunten in het seizoen 2006-2007 – strandde de teller in eerste klasse telkens onder de tien stuks. En dat voor een spits.

Dekelver relativeert de cijfers. “Bij Cercle Brugge speelde ik tachtig procent van mijn wedstrijden vanop links. Voor die positie heb ik een hoog rendement gehaald. En hier werd ik vorig jaar als rechtshalf uitgespeeld. Dan verlies je veel krachten. Maar de buitenwereld is daarvan niet altijd op de hoogte. Dekelver is toch een spits. Ik doe echter meer dan vooraan wat wachten op een balleke. En toch haal ik in eerste klasse een gemiddelde van één doelpunt op drie wedstrijden.”

“Vergelijk het met de situatie van Jelle Vossen. Hij is ook meer dan een doelpuntenmaker. Hij verzet nu ook heel veel werk en ontlast het middenveld. Dan mis je soms de scherpte die je voor doel nodig hebt.”

En er is nog meer. “Ik begin meestal niet aan het seizoen”, onderstreept Dekelver. “Ieder jaar haalt de club nieuwe jongens om de voorste linie te versterken. Dan weet je dat die eerst een kans zullen krijgen en moet je wachten op falen van anderen. Maar eens ik in de ploeg sta, dan ga ik er niet meer uit. Dat wil toch zeggen dat je iets brengt. Zo was het vorig seizoen, en zo was het ook dit  jaar.

De schaduw van Harm
Vorig seizoen probeerde Westerlo zich zelf van Dekelver te ontdoen. De uit Beringen afkomstige aanvaller weigerde echter een uitleenbeurt aan OHL. “Eens je in tweede klasse zit, is het zo goed als uitgesloten dat je nog terug naar eerste keert. Ik voelde me nog te goed voor tweede klasse en ik constateerde dat er hier ook weinig gescoord werd.”

In een ver verleden slaagde Dekelver nochtans al eens in het ‘onmogelijke’. Na de schrapping van Lommel trok hij de voetbalschoenen aan in het Edmond Machtensstadion van tweedeklassers FC Brussels. Met zestien doelpunten in 32 wedstrijden versierde hij in het spoor van trainer Harm Van Veldhoven een transfer naar Cercle Brugge.

“Harm is heel belangrijk geweest ik mijn carrière. Zonder hem was ik misschien niet terug in eerste klasse beland. Ik heb nog met hem op het veld gestaan en hij heeft altijd heel hard in mij geloofd. Maar dat wil niet zeggen dat het voor mij makkelijker werd. Integendeel, in het begin had ik het zelfs moeilijker om bij hem in de ploeg te komen.  Als ik niet goed zou presteren, zou hij de schuld krijgen. Ik was zijn mannetje.”

Te weinig gebracht
De doelpunten zijn leuk voor Dekelver, maar voor Westerlo rest er in het lang competitieslot nog maar één doel: de Beker van België. Met Lommel zag hij al een bekerfinale verloren gaan, tegen Westerlo. “Toch hou ik een goed gevoel over aan die wedstrijd.” Nu wil Dekelver de Kempenaars een tweede bekertriomf te bezorgen.

“Samen met Delen en Deelkens praten we in op de ploegmaats: Dit is een kans die zich niet vaak voordoet voor een speler van Westerlo.  Maar die play-off 2, die leeft helemaal niet in de groep. Het is totaal geen aantrekkelijk concept. Er is geen enkele ploeg die met dat Europees ticket bezig, op teams zoals Standard na misschien.”

“Maar dat wil niet zeggen dat we ons zullen sparen voor die beker. Je speelt nog altijd voor de zege en de premie. Al kan ik begrijpen dat het voor die jonge gasten moeilijker is om zich voor die wedstrijden op te laden.”

Voor het seizoen werd Westerlo hier en daar getipt voor play-off 1. “We hadden met dit materiaal meer punten moeten behalen”, beseft Dekelver. “Maar iedereen kent de situatie van Iakovenko. Hij kwam hier toe zonder voorbereiding. Dan is het logisch dat ook hij het moeilijk krijgt. En Brüls had nog nooit op het hoogste niveau gespeeld. Maar nu komen ze terug bovendrijven.”

Van Heerden en Chavez? Zij hebben in het begin veel gespeeld, maar konden niet brengen wat er van hen verwacht werd. Misschien hadden ze gedacht dat het makkelijker zou lopen. Al is er op training weinig aan Elrio te zien. Hij toont nog altijd dat hij een goede voetballer is. Maar als je niet presteert, houdt het wel eens op.”

Afsluiten bij Lommel
Met zijn 31 jaar komt het einde van zijn actieve voetbalcarrière dichterbij. Wat ligt er nog te wachten op Dekelver? “Ik lig hier nog tot eind volgend seizoen onder contract en kan rustig afwachten. Het zou mooi zijn dat ik kan stoppen bij Lommel, maar ik zou het niet als een gemis ervaren als het er niet van komt. In voetbal kan je nooit ver vooruit plannen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties