Reportage Een nieuwe wind op de Bosuil

Dirk Pieters
| 211 reacties
Een nieuwe wind op de Bosuil
Foto: © SC

Er waait een nieuwe wind bij Royal Antwerp Football Club. De oudste club van het land kan voor het eerste sinds lang nog eens naar boven kijken. Veel heeft het te danken aan de nieuwe mensen in het bestuur. Zowel Gunther Hofmans als Paul Heylen staan sinds dit seizoen mee aan het roer.

In deze special gaan we samen met het nieuwe bestuur van Antwerp op zoek naar de veranderingen tussen het oude Antwerp en het nieuwe Antwerp. De nieuwe mensen staan bij de Great Old nog maar net aan het hoofd van de club, maar toch vonden er al heel wat veranderingen plaats en zullen er in de toekomst nog heel wat plaatsvinden. Onze redactie ging op zoek naar de nieuwe wind die er waait bij stamnummer één zowel sportief als extra sportief.  In het eerste deel hebben we het vooral over het extra sportieve gedeelte van de oudste club van het land.

Het was al langer duidelijk dat Gunther Hofmans de horeca op de Bosuil zelf in handen wou nemen. Vorige week was het eindelijk zover. De overname liet even op zich wachten. 

“Het verleden is het verleden en er moest verandering komen op gebied van de horeca. Het is inderdaad een mooie potentiële bron van inkomsten die we niet onbenut konden laten. Nu kunnen we het beleid zelf sturen zoals we het willen. Over hoe de overname verliep, daar wensen wij niet op in te gaan. Dat gedeelte ligt achter ons."

Is er op gebied van sponsoring al veel verandering merkbaar binnen de club?

“Sinds onze komst hebben we al veel kunnen realiseren, helaas was het seizoen al begonnen. De structuur in het verleden (sales@rafc.be) was niet altijd duidelijk. Daar hebben we eerst werk van gemaakt. Er staan heel wat mensen klaar om die taak op zich te nemen. Enkelen hebben reeds getekend en elke dag voeren we onderhandelingen. We merken wel op dat er een nieuwe generatie sponsors klaarstaat. Onze achterban is sterk en ondernemend en dat bezorgt ons het nodige vertrouwen. Er zijn al heel wat nieuwe sponsors, die elk op hun manier bijdragen aan de toekomst van de club. Elke euro telt. R Antwerp FC is een sterk merk door zijn geschiedenis en zijn gigantische achterban.”

“Verder zijn we ook hard aan het werken naar een verbetering van de communicatie. De samenwerking met het schitterende bestaande webteam wordt aangehaald. Nieuwe mogelijkheden worden geëvalueerd en zijn al geïmplementeerd om meer openheid te creëren en de drempel naar de club toe te verlagen. De toekomst van RAFC is openheid en eerlijkheid.” 

Welke veranderingen mogen we verwachten van aan het stadion?

“Aan het stadion zullen heel veel veranderingen doorgevoerd worden om supporters en bezoekers een zo fijn mogelijke voetbalavond te geven. We hebben met de lokale overheid een akkoord om een kunstgrasveld aan te leggen en een sporthal te bouwen nabij ons Bosuilstadion. We hopen daarmee zo snel mogelijk te kunnen starten. De werken aan de parking onder tribune 3 zijn bezig en de opening is voor een van de komende dagen. Je ziet, soms moet je eens graven om een schat te vinden (lacht). Met de renovatie van de tennischalet (foto) willen we alvast een fris en nieuw kloppend hart voor een moderne club creëren. Het zal een mix worden van administratie, hospitality, entertainment en voetbal in één gebouw. Het actieve centrum in een groot geheel gezien. Het wordt de toegangspoort tot de Bosuil, waardoor de bezoekers de weg in en rond ons stadion beter zullen vinden. Achter tribune II komen er vier oefenvelden met nieuw te bouwen kleedkamers. Hiermee kunnen we onze jeugd eindelijk terughalen naar Deurne-Noord. De toekomst van onze club ligt bij de jeugd en die moet zich terug thuis kunnen voelen op de Bosuil. Ook het atrium krijgt een opknapbeurt om onze hospitality naar business-partners te verbeteren. Het is de bedoeling om er een echte trekpleister van te maken. Ook buiten wedstrijddagen moet dit gebouw open staan voor onze gasten.” 

“Bij de renovatie van tribune I ligt de klemtoon op het verhogen van het zitcomfort in de logeboxen. Verder richten we onze aandacht op het dak en het sanitair. Tribune II is een fenomeen, gekend bij vele mensen en een niet te onderschatten element bij onze thuiswedstrijden. De sfeertribune zou eigenlijk niet gerenoveerd mogen worden omdat de kans groot is dat je er de ziel uithaalt. Toch zien we ons nu al verplicht om aanpassingen en verbeteringen te overwegen. We beginnen alvast met de verbetering van de drank- en eetstandjes en ook hier moeten de sanitaire voorzieningen echt wel verbeterd worden.”

Er gaan geruchten de ronde dat ook de bezoekers zullen verhuizen? 

“Er bestaan verschillende scenario’s. Ook het openstellen van een gedeelte van tribune III voor de bezoekers, kwam daarbij ter sprake. De supporters van de bezoekers moeten inderdaad een apart vak krijgen en ook de uittocht na de wedstrijd moet onder optimale omstandigheden gebeuren. Daarvoor zijn we in overleg met politie en infrastructuurdiensten. De aanwezigheid van bezoekers mag in geen geval voor overlast voor onze supporters zorgen. De veiligheidseisen zijn overigens zeer strikt en daarmee houden we rekening met al onze plannen. Maar een beslissing is er nog niet genomen.” 

We hoorden al heel wat gemor bij de verhuis van bezoekers naar Tribune III. Is dit terecht?

“Het overgrote deel van de supporters zijn enorm enthousiast nu ze dagelijks veranderingen zien gebeuren. Geen woorden maar vooral daden, daar staat het newlook R Antwerp FC voor. Zonder het enthousiasme van al die supporters, zou het voor ons een onmogelijke opdracht zijn geworden. Die steun is gewoon gigantisch en dat doet deugd. En een paar kritische noten, dat zal je wel altijd hebben, dat heb je nodig om goed te blijven functioneren. We gaan onze eigen supporters niet in de problemen brengen en er is geen reden voor ongerustheid."

Staan er ook veranderingen op het programma op gebied van merchandising?

“We zijn zeker van plan om het over een andere boeg te gooien. Doordat we pas in augustus aan de slag konden, liepen we op dit vlak een klein beetje vertraging op. Laat die nieuwe ideeën maar binnenstromen. We moeten ook gaan luisteren naar de supporters in de toekomst. Ze moeten vooral de shops in de gaten houden in de toekomst. De club heeft een enorme achterban en daar moeten we dus ook rekening mee houden."

Welke plannen zouden jullie binnen dit en drie jaar nog anders willen zien op de Bosuil ?

“Er zijn drie grote uitdagingen voor onze club. We streven naar een begroting op overschot. We mikken sportief hoger dan de grijze middenmoot in de tweede klasse en last but not least: we willen inzetten op de jeugdopleiding. De jonge generatie roodwitte voetballertjes van vandaag zullen een speerpunt worden onderweg naar een betere toekomst.

Hoe verloopt de samenwerking met de oude bestuursleden? Of is er nog nauwelijks sprake van samenwerking?

We zijn erkentelijk voor het verleden van de club, maar wij focussen ons nu op de uitdagingen van vandaag en morgen. Het verleden is er nu eenmaal, maar we moeten vooruit denken."

Bedankt voor het gesprek.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties