Interview Kouyate: "Er moet nog een verdediger bijkomen"

Kouyate: "Er moet nog een verdediger bijkomen"
Foto: © SC

Cheikhou Kouyate tekende deze week een verbeterd contract tot 2016 bij Anderlecht. Dit weekend keert de Senegalees terug naar Kortrijk waar Hein Vanhaezebrouck als eerste een verdediger zag in hem.

Johan Walckiers in Anderlecht

Kouyate had nog een contract tot 2014, maar dat werd door paars-wit met twee seizoenen verlengd en dus werd ook zijn salaris aangepast. "Het is inderdaad geen slecht contract", aldus de immer goedlachse Kouyate. "Het is een blijk van respect en vertrouwen. Zeker omdat de club het initiatief genomen heeft. Ja, ik denk wel dat mijn plaats in de verdediging mijn waarde heeft doen stijgen."

De 22-jarige titularis is echter niet van plan die waarde te laten uitbetalen door een andere ploeg. "Ik heb verlengd om bij Anderlecht te blijven. We leven allemaal naar één doel toe: kampioen worden en volgend seizoen de Champions League spelen", aldus Kouyate. Tijdens de stage in Belek waren er zelfs scouts van Manchester City om hem te zien spelen in de wedstrijd tegen Werder Bremen, maar hij kwam niet in actie. "Ik was ziek en ben binnen gebleven om me te verzorgen."

"Natuurlijk is het een eer als zo'n ploeg je komt bekijken. Maar wie zegt dat ze daar waren voor mij? Natuurlijk is het een droom om daar ooit te spelen. Vincent Kompany is trouwens mijn idool. Maar ik heb nog een lange weg af te leggen voor ik er klaar voor ben. Ik ben nog jong en heb alle tijd."

Dit weekend keert Kouyate voor de eerste keer als Anderlechtspeler terug om te starten tegen Kortrijk, de ploeg die hem in het seizoen 2008-2009 leende. Hij ontmoet er de coach die hem voor het eerst in de verdediging plaatste. "Het was de match tegen Club Brugge. Hein Vanhaezebrouck had me verwittigd dat ik in de verdediging zou spelen. Eerst dacht ik dat hij een grapje maakte. Daarna wou ik eerst niet, maar hij overtuigde me", lachte Kouyate.

"Ik heb Hein daarna nog een paar keer gesproken. Hij zei dat het voor hem geen verrassing was dat ik het goed deed in de verdediging. Hij wist toen al dat het een goede positie voor mij was. Bij Anderlecht was het Besnik Hasi die me zei dat ik in de verdediging zou spelen. Ook hem lachte ik eerst weg."

Maar toen kwam begin dit seizoen de wedstrijd tegen Bursaspor en Roland Juhasz was onbeschikbaar. "In de aanloop naar Bursaspor zei coach Jacobs me dat ik me moest voorbereiden op de verdediging. Ik zag het niet zitten, maar na vijf-zes wedstrijden was ik toch overtuigd. De wedstrijd in Brugge heeft me helemaal overtuigd dat het wel mijn positie kon worden."

Eerst zag Kouyate een verhuur aan Kortrijk niet zitten. "Er waren genoeg voorbeelden van jongens die uitgeleend werden en niet meer hoefden terug te komen. Herman Van Holsbeeck had me echter al gerustgesteld en daarna belde Jacobs me ook nog om te zeggen dat het voor mijn eigen ontwikkeling was. Dat ik bij Kortrijk speelminuten zou krijgen en daar progressie kon maken. Hij kreeg gelijk."

Bij Kortrijk speelde hij sterk, zo goed zelfs dat er interesse kwam. "(lacht) Ja, na de wedstrijd tegen Standard is Laszlo Bölöni me komen vragen hoe oud ik was en hoeveel jaar contract ik nog had. Hij was ontgoocheld toen hij hoorde dat ik enkel op leen was van Anderlecht."

De spoeling bij de centrale verdedigers is nogal mager geworden bij Anderlecht na het vertrek van Samuel en Mazuch. Kouyate pleit om er nog iemand bij te halen. "We gaan iedereen nodig hebben. Wasyl of Oli kunnen wel depaneren indien nodig, maar we hebben nog iemand nodig. Ik houd hout vast, maar stel je voor dat er blessures of schorsingen komen. Nee, van de concurrentie heb ik geen schrik. Dat maakt me enkel beter."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties