België onder 17 verliest nipt van Nederland

In een vriendschappelijke wedstrijd op het veld van Berlaar hebben België en Nederland 1-2 gespeeld. Voor België scoorde Erivelton Paulo Da Silva.

De derby der Lage Landen begon ideaal voor de jonge Duivels. Al in de eerste minuten werd Erivelton Paulo Da Silva weggestuurd. De flankspeler van Genk twijfelde niet en knalde het leer voorbij de Nederlandse doelman.

Ook na de 1-0 was België nog enkele keren gevaarlijk, onder impuls van Mert, Schrijvers en Gerkens. Deze laatste schoot maar liefst drie keer op doel, maar slaagde er geen enkele keer in om de bezoekende doelman te verschalken.

In de 25ste minuut viel plots de 1-1. Na onnodig balverlies profiteerde Oranje meteen. Uiteindelijk was het Wouter Marinus van Heerenveen die tegenscoorde. Kort daarop werd het ei zo na 1-2, maar om onverklaarbare redenen werd de prachtige voorzet van Lumu niet binnengewerkt. Aan de overzijde deden de Belgen hetzelfde over na een center van Anderlecht-back Rivituso. Er werd echter niet meer gescoord, wat tot de logische 1-1-ruststand leidde.

Na de rust nam Nederland de controle over het middenveld over. Met name Nathan Aké, die de eerste helft als centrale verdediger fungeerde, speelde bijzonder sterk. Als controlerende middenvelder won hij vrijwel elk duel en ook voetballend vond hij telkens de juiste oplossing. Niet verwonderlijk dat deze jongen vorig seizoen door Chelsea FC bij Feyenoord werd weggeplukt.

Na 10 minuten leidde het Nederlandse overwicht dan ook tot de 1-2. PSV-er Moussah Sanoh (de fysieke gelijkenis met Eljiro Elia is treffend) zette zich - al dan niet foutief - door op rechts en schoot de bal in de eerste hoek binnen. De Belgische doelman Pirard ging hierbij niet vrijuit.

Met de 1-2 lag meteen de eindstand vast, want beide teams kwamen niet meer tot scoren. Voor België mistte de ingevallen Biscotti (STVV) nog een goede kans.

België startte de wedstrijd met Pirard (Standard) - Rivituso (Anderlecht), Van den Ackerveken (Standard), Fiore (Standard), Yasar (Standard) - Dendoncker (Anderlecht), Gerkens (Genk), Mert (Genk) - Paulo Da Silva (Genk), Schrijvers (Genk), Dehond (OHL).

Op basis van de 2de helft verdiende Nederland de winst. Toch kan België zich met het oog op het nakende Europees Kampioenschap in Hongarije optrekken aan de goede prestaties van onder andere Corentin Fiore (Standard), Siebe Schrijvers (Genk) en Anthony Rivituso (Anderlecht).

Vrijdag leest u op deze site een dubbelinterview met Siebe Schrijvers en Sandy Walsh. Beide spelers kwamen deze wedstrijd in actie (de ene voor België, de ander voor Nederland) en spelen samen bij de beloften van Racing Genk.