Analyse Waar liep het dit seizoen fout bij STVV?

Melissa Maes
| 6 reacties
Waar liep het dit seizoen fout bij STVV?
Foto: © SC

Sint-Truiden heeft afgelopen weekend afscheid genomen van eerste klasse. De degradatie is geen verrassing, maar komt toch hard aan bij iedereen die de club een warm hart toedraagt.

Waar liep het dit seizoen fout bij Sint-Truiden?
Tal van verschillende factoren hebben de degradatie in de hand gewerkt. Of het vertrek van voorzitter Roland Duchâtelet naar Standard vorige zomer de aanleiding was, valt te betwijfelen. De kapitaalkrachtige man bleef achter de schermen zorg dragen voor 'zijn Sint-Truiden'.

Lag het probleem dan bij het kunstgras? STVV is de eerste club dat het invoerde en er werd veel van verwacht, maar er is weinig uitgekomen. Na een match op Stayen hadden sommige tegenstanders rugklachten, maar het verhinderde hen niet om er vaak punten weg te plukken.

Het ontslag van Guido Brepoels was misschien wel de grootste fout. Na een één op vijftien moest de trainer in augustus baan ruimen voor Franky Van der Elst, een vreemde beslissing van Benoît Morrenne die in januari zijn functie als voorzitter voor bekeken hield. Het ontslag van Brepoels zorgde voor grote verontwaardiging bij de supporters. Na de degradatie speelde STVV in het seizoen 2008-2009 meteen kampioen onder Brepoels en kwalificeerde zich een jaar later zelfs voor play-off 1.

En ja, de Kanaries hadden ook af te rekenen met blessureleed, zoals iedere eersteklasser. Goudhaantje Reza Ghoochannejhad zat lange tijd topschutter Jérémy Perbet op de hielen met het aantal doelpunten, maar een buikspierblessure gooide roet in het eten.

Hoe moet het nu verder?
Huidig voorzitter Bart Lammens liet al optekenen dat alles en iedereen in twijfel wordt getrokken en dat een grondige evaluatie aan de orde is. Ondanks Van der Elst nog een contract heeft voor een jaar, staat er ook een vraagteken achter zijn positie.

De spelerskern zal volgend seizoen in tweede klasse er helemaal anders uitzien. Reza geniet van interesse van onder meer Standard. Peter Delorge en Wim Mennes zijn einde contract en huurlingen Thomas Chatelle, Guiseppe Rossini en Koen Daerden keren terug naar hun club. Enkele andere spelers hebben een clausule waarmee ze de club kunnen verlaten nu het zakt.

Op 2 mei worden de groepstrainingen hervat en worden er een viertal oefenduels afgewerkt. Zullen de Limburgers op 22 augustus klaar zijn om opnieuw te strijden als de competitie in tweede klasse op gang wordt gefloten?

Kan Sint-Truiden twee keer in vijf jaar promoveren?
Het bestuur van STVV is strijdlustig. “Knokken om volgend seizoen opnieuw te promoveren naar eerste klasse”, klinkt het. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Kanaries dat verwezenlijken. In het seizoen 2007-2008 moesten zij ook zakken en het jaar daarop mocht het opnieuw stijgen.

De Pro League zal de Limburgse club daar trouwens een handje bij helpen. STVV krijgt 1,25 miljoen euro om te overleven in tweede klasse. Zo zal de club een van de grootste budgetten hebben.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 3

Nieuwste reacties