Interview Jovanovic: "Eén procent dat ik niet onder controle heb"

Jovanovic: "Eén procent dat ik niet onder controle heb"
Foto: © SC

Milan Jovanovic gaf weer een grootse show weg. De Serviër was de laatste weken weer hét gespreksonderwerp bij Anderlecht, maar reageerde met een knipoog op alle beschuldigingen. "Ik ben het beste mediaproduct ooit: speel ik, kom ik in de pers. Speel ik niet, ook."

Johan Walckiers in Anderlecht

Milan, wat vind je van de loting?

"We kunnen tweede worden, dat was mijn eerste gevoel. Veel hangt af van de eerste wedstrijden. Volgens mij is Zenit de sterkste ploeg van de poule. Malaga is natuurlijk ook een goed team en Milan blijft Milan. Wij moeten ons spel spelen. Ik zag veel EL-wedstrijden deze week en er waren heel wat verrassingen. Wie had gedacht dat CSKA Moskou er uit zou liggen? "

Wat was je reactie toen je de namen hoorde? 

"Dat we niet tegen Barcelona of één van die teams spelen. Ons eerste doel moet zijn om een 'correcte' Champions League te spelen. Dat wil zeggen: we gaan niet afgaan."

"Ik weet nu dat de trainer me 
liever 70 minuten voluit wil zien"

Hoe beleefde jij de kwalificatie tegen Limassol?

"Heel nerveus! (staat op en loopt heen en weer) Ik stond in de eerste helft tussen de supporters achter Silvio Proto. Dat was een idee van de club en ik vond dat wel leuk. Maar de eerste tien minuten moest ik handtekeningen uitdelen en foto's laten nemen. Ik wou echt de match zien. De tweede helft ben ik ergens anders gaan zitten en liep ik constant op en neer. Elke keer Limassol in de aanval was, durfde ik niet kijken."

Dat heb je jezelf aangedaan door die rode kaart.

"Ik had nooit gedacht dat ik voor op een flesje te trappen een gele kaart kon krijgen. Nu goed, ik ga in de fout. Maar het was een samenloop van omstandigheden: ik mis die kans, we krijgen dan een goal tegen en dan word ik als eerste gewisseld. Het voelde alsof de trainer geen vertrouwen in mij had, maar nu weet ik beter. Hij wil me liever 70 minuten voluit zien dan 90 niet. Maar ja, het is mijn temperament."

Dat ligt dus in je karakter?

(windt zich op) "Temperament en karakter zijn twee verschillende zaken. Karakter is dat ik gentleman blijf tegenover de scheidsrechter na mijn rode kaart. Ook bij die van vorig seizoen op Cercle heb ik geen kritiek gegeven. En ik wist dat ik die niet verdiende, maar ik weet ook dat een scheidsrechter het niet altijd makkelijk heeft. Temperament is wat ik toonde na mijn wissel. Voor 99 procent heb ik dat onder controle, het is dat andere procent."

Je zei eerder dat je nu minder druk voelt.

"Vorig jaar was de druk veel groter op mij. Jaloezie bestaat ook in het voetbal: mensen willen weten hoeveel ik verdien, of ik nog de kwaliteit heb,... Na de titel en de kwalificatie voor de CL is die druk echter minder."

"Binnen tien jaar kan mijn zoon
alle artikels voor me vertalen"

Sommige spelers wreven je wel een goal aan in Limassol.

"Ik win drie duels en verlies er één. Daarna worden er nog vijf duels verloren, maar het is mijn schuld? Kijk, ik praat nooit over andere spelers. Maar het stoort me ook niet dat anderen dat wel doen. Mijn relatie met hen blijft hetzelfde. Er wordt ook veel over me geschreven: negatief, maar ook positief. En ik heb voor- en tegenstanders. Ik ben het beste mediaproduct ooit: ik sta altijd in de kranten of ik nu speel of niet. Ik lees nooit de naam van de journalist, maar bijna elke dag kan ik wel mijn foto in de krant zien. Ik begrijp geen Frans of Vlaams dus knip ik het gewoon uit en binnen tien jaar kan mijn zoon het misschien vertalen voor mij. (schaterlach)"

Kan Iakovenko een concurrent voor je worden?

"Iako is misschien wel de speler waar ik het meeste tijd mee spendeer. We spreken Russisch tegen elkaar. Ik ben heel blij voor hem dat hij nu kansen krijgt, maar hij en ik zijn zo polyvalent dat we gerust samen in de ploeg kunnen staan. Waarom noem je hem dan een concurrent?"

Jullie spelen nu CL, competitie en de beker. Is de kern groot genoeg?

"Je zegt net dat er al concurrentie voor mij is en dan zou de kern niet groot genoeg zijn? 'I'm joking!' Kijk, we kunnen punten verliezen door de CL, maar als we de play-offs ingaan met een klein verschil op de concurrentie blijven wij favoriet."

"Er was interesse van 
een grote CL-ploeg voor mij"

Het is de laatste dag van de transfermarkt. Was er geen interesse voor Milan Jovanovic?

"Haha, gisteren belde me nog een manager van een grote CL-ploeg (vermoedelijk Olympiakos, nvdr.). De man is Servisch en dacht aan mij. Ik heb 'nee' gezegd, want het getuigt van weinig respect om op de laatste dag te vertrekken."

En Mbokani?

"We hebben hem nodig en ik heb hem gezegd te blijven. Ik lach altijd met hem: 'jij doet hier je contract uit en volgend jaar ben ik weg'. Anderlecht moet alles doen om hem te houden."

En jij? Wil je een nieuw contract?

"Daar denk ik nu niet aan."

Wat wil Milan Jovanovic dit jaar?

"Op hetzelfde niveau blijven als nu! Elke match een goal of een assist! Geef je me geen gelijk soms?"

Tuurlijk Milan.

"Wel, dan ben ik ook blij."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties