Interview "Samy bepaalt alles en iedereen gaat hier weg"

Fabian Morren
| 132 reacties
"Samy bepaalt alles en iedereen gaat hier weg"
Foto: © SC

Het water staat KV Turnhout tot aan de lippen. De Binken staan laatste in derde klasse A met al twaalf punten minder dan Olsa Brakel, de voorlaatste. Daarom stuurde geldschieter Maged Samy liefst 14 Egyptische spelers én een coach naar Turnhout. De onrust binnen de club is groot.

Turnhout wil er alles aan doen om alsnog in derde klasse te blijven. Daarom streken 14 spelers en coach Hesham Zakareya van Wadi Degla neer in de Kempen. Zij moeten het bijna onmogelijke toch trachten waar te maken. Nog slechts vijf spelers van de huidige kern blijven over. Normaal zes, maar Ken Spies bedankte voor de eer.

Woordvoerder
De onvrede is groot. Het merendeel van de fans zijn het niet eens met de beslissing van het bestuur om massaal Egyptenaren op te stellen. "Ach, Maged Samy heeft de touwtjes stevig in handen", zegt Vic Haagen, tot voor kort secretaris en gerechtelijk correspondent van de club, aan Voetbalkrant.com. "Voorzitter Marcel Hendrickx voert gewoon uit wat Samy zegt. Daar staat dan een financiële vergoeding tegenover. De preses is eigenlijk niet meer dan de woordvoerder van Maged Samy."

Haagen stapte op bij Turnhout uit onvrede over de werking binnen de club. "Medewerkers haken massaal af. Dat zijn mensen die al jaren vrijwillig hun handen uit de mouwen steken. Ik ben ontgoocheld in Maged (Samy, red.). Zes maanden geleden liet ik hem weten dat ik op deze manier niet meer verder wilde. Hij vertelde me dat er grondige wijzigingen zouden doorgevoerd worden in het bestuur van Turnhout. Ook voorzitter Hendrickx zou vervangen worden. Daar is niets van in huis gekomen. Dat neem ik hem kwalijk."

Spelers
Niet alleen bij de fans en medewerkers, ook onder de spelers is er wrevel. "Ze moesten via de krant vernemen dat er spelers uit Egypte kwamen. Voorzitter Hendrickx was al die tijd onbereikbaar", vertelt een bron die dicht bij de spelersgroep staat. Bovendien kunnen spelers, door een vreemde kronkel in de reglementen van de KBVB, in januari niet ruilen van club tussen derde en vierde klasse. Sommige spelers van Turnhout moeten dus de rest van het seizoen met de beloften meetrainen.

Maged Samy is de drijvende kracht achter dit verhaal. Het was hij die besliste om vanuit Egypte versterking naar Lierse en Turnhout te sturen. Kwatongen beweren dat de Egyptenaar dit enkel doet uit winstbejag, om zijn spelers in het uitstalraam te zetten. "Dat klopt niet", reageert Talek Talaat, een Egyptische sportjournalist. "Maged denkt niet aan het geld. Hij vindt Lierse en Turnhout nu belangrijker dan Wadi Degla. Daarom stalt hij die spelers bij deze clubs."

Net als Lierse wordt Turnhout dus in leven gehouden door één man. "Onlangs kreeg de club controle van de belastingen. Er werd een boete opgelegd van 70.000 euro", zegt ex-secretaris Haagen. "Samy heeft dat gewoon uit eigen zak betaald. Zonder hem bestond KV Turnhout niet meer." (FM)

Lees ook: Turnhout-voorzitter: "Er wordt veel onzin verteld"

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga A

Nieuwste reacties