De Bleeckere vraagt geduld rond extra refs

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 4 reacties
De Bleeckere vraagt geduld rond extra refs
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Sinds dit seizoen worden in Play-Off I twee extra scheidsrechters ingezet naast de doelen. Toch krijgt dit project na twee speeldagen alleen maar kritiek. Voormalig topref Frank De Bleeckere wil de criticasters echter om geduld vragen.

Vooral afgelopen weekend werden ‘the additional assistent referees’ zwaar op de korrel genomen. Club Brugge kreeg op Daknam namelijk een strafschop cadeau na een overduidelijke fokduik van Maxime Lestienne. Meteen het signaal om het project met de grond gelijk te maken. Ook het kostenplaatje is voer voor discussie. Een rekensommetje leert ons dat de totale rekening op zo’n dertigduizend euro zal liggen.

De Bleeckere vraag echter om geduld. “Ik heb in mijn Europese wedstrijden ook met een vijfde en een zesde ref gewerkt”, vertelt de ex-topscheidsrechter in Het Nieuwsblad. “En ik ben van mening dat het mij een enorm voordeel opleverde. Met twee paar extra ogen zie je sowieso meer en is de kans op fouten automatisch een pak kleiner.”

Heeft De Bleeckere dan ook de oplossing voor het probleem in de Jupiler Pro League? “Trainen is de enige manier om misverstanden te voorkomen. Iedereen binnen het scheidsrechterlijk team moet een afgebakende zone hebben waarbinnen hij opereert.”

“Daarnaast is het ook van belang dat de hoofdref fungeert als een volleerde regisseur’, besluit De Bleeckere. “Hij bepaalt wanneer hij met welke assistent gaat overleggen. Het is dan ook belangrijk om met vaste teams te werken en op die manier automatismen te kweken.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties