Interview Biglia: "We moeten onze mentaliteit wijzigen"

Biglia: "We moeten onze mentaliteit wijzigen"
Foto: © SC

Het echte Anderlecht moet stilaan opstaan als het de landstitel nog wil pakken. Draaischijf Lucas Biglia moet samen met de andere vedetten van de Brusselaars opstaan, maar ondertussen erkent hij ook de problemen. "Het is moeilijk met die druk", zegt de Argentijn.

Vijf op vijftien, het is te weinig voor een titelpretendent. De laatste vijf wedstrijden moet Anderlecht echt wel een beter rapport halen als het zijn landstitel wil verlengen. Lucas Biglia raadt zijn ploegmaats dan ook aan zich niet meer met de randzaken bezig te houden.

Hoe moeilijk is deze periode Lucas?

"We hebben het goed verteerd. Na het verlies tegen Zulte Waregem hebben we de hoofden gewend naar de match tegen Club Brugge. Het doet wel pijn elke keer we verliezen. We dachten al een paar keer dat we vertrokken waren, maar het loopt iedere keer anders."

Velen onder jullie weten dat zondag ook aan de scheidsrechter.

"We begonnen goed zondag, maar na de penalty zijn we de wedstrijd vergeten en ons te veel gaan focussen op de beslissingen van de scheidsrechter. Daarna speelden we een slechte match. Onze sterkte is onze organisatie en elke keer we die vergeten, loopt het mis. Door ons te veel op de scheidsrechter te concentreren, vergaten we ons spel te spelen en liepen we rond als gekken."

Met zoveel ervaren spelers in de ploeg, zou dat toch niet mogen?

"We hebben inderdaad veel ervaring, maar het is iets anders eens je op het veld staat. Dan denk je soms niet na en is het moeilijk om de juiste beslissingen te nemen. Die adrenaline giert door je lijf."

Is dat het probleem?

"Voor een deel toch. We spelen niet meer hetzelfde voetbal als voor Nieuwjaar, dat is een ander probleem. De oplossing? Die heb ik niet direct voor handen." 

Ga je zondag iets tegen de scheidsrechter zeggen?

"Als er iets is, zal ik hem aanspreken als kapitein van de ploeg. Maar voor de rest moeten we zwijgen en voetballen."

Kan je de coach begrijpen?

"Ik sta altijd achter mijn trainer. Het is niet aan mij om hem te bekritiseren;"

En die lange ballen?

"Dat is ook een fout die we gemaakt hebben. Tegen Club Brugge werkte dat heel goed in de tweede helft. En het is ook zo dat we twee jongens vooraan lopen hebben die veel duels winnen. Maar op een gegeven moment hebben we dat te veel gebruikt, ook tegen Zulte Waregem. En dat liep niet."

Wat is nu het beste systeem: 4-4-2 of 4-3-3?

"Daar ligt het niet aan, want we kunnen de twee systemen spelen. We krijgen kansen met alletwee."

Jullie reeks voor Nieuwjaar hebben jullie wel neergezet met Dennis Praet in de ploeg.

"Dennis is een grote speler, maar zo lopen er hier twintig rond. Ikzelf wil met iedereen spelen: Dennis, De Zeeuw, Suarez,... maar dat kan niet. Het is aan de coach om die beslissingen te nemen."

Sommige spelers zitten ook niet in hun beste vorm.

"Er zijn er die goed zitten en sommigen niet. Dat is ook het probleem niet. Als je blijft inzet tonen en blijft werken voor de ploeg kan je dat ook oplossen. Alle ploegen spelen op de tegenaanval tegen ons en wij geven soms veel ruimte weg, daar ligt ook een oorzaak."

Begint het dan fysiek ook door te wegen, want jullie moesten al veel energie verbruiken?

"Nee, fysiek is iedereen bij ons in orde. We spelen zestig minuten met tien tegen Brugge en 45 met tien tegen Lokeren en we verteerden dat heel goed. Ook tegen Zulte Waregem zag je dat we bleven lopen."

Er wordt ook gezegd dat jij weeral te laag speelt.

"Daar heb ik geen enkel probleem mee. Liever dat ze kritiek op mij geven en dat ze de rest van de ploeg gerust laten."

Vind je van jezelf dat je aan je beste niveau zit?

"Nee, de laatste matchen niet. Ik heb niet meer hetzelfde niveau als voor Nieuwjaar. Ik weet ook niet waaraan dat ligt. Maar als we winnen wil dat zeggen dat iedereen zijn job gedaan heeft en als we verliezen wil dat zeggen dat er dingen misliepen."

Er resten nog vijf matchen om het verschil te maken.

"We moeten eerst en vooral onze mentaliteit veranderen. We hebben fantastische matchen gespeeld dit seizoen. Maar dan komen die tien matchen waarin iedereen nog kampioen kan worden. Mentaal is dat heel moeilijk. Alles is nog mogelijk, maar nu moeten we het tonen."

Iedereen is eigenlijk wat wisselvallig?

"De enige ploeg die ik sterker vond dan de rest was Standard. De andere ploegen waren allemaal wisselvallig in hun spel. Dat bewijst dat de play-offs moeilijk zijn en dat het niet alleen voor Anderlecht geldt."

Standard, maar wat met Zulte Waregem?

"Ik heb altijd gezegd dat zij onze belangrijkste uitdager waren. Het kan op de laatste speeldag aankomen."

Ondertussen wordt er ook nog verder gespeculeerd over een mogelijke transfer van jou.

"(kordaat) Nee, daar ben ik nu niet mee bezig, enkel de play-offs tellen."

Je werd in januari in verband gebracht met Inter?

"Ja, daar heb ik mee gepraat, maar het was niet concreet."

Zijn er sommige spelers niet te veel bezig met een transfer?

"Voor mij speelt het op dit moment niet en ik verwacht dat ook van de andere spelers."

Is het momenteel moeilijker om kapitein van Anderlecht te zijn?

"Nee, als de spelers gevochten hebben en als je de ambiance in de kleedkamer ziet, ben ik nog steeds niet ongerust. Maar ik geef wel toe dat het moeilijk is om de verslagenheid na een nederlaag te verwerken."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties