Interview Supporters Lokeren: "Verfraai het stadion"
Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 59 reacties
Supporters Lokeren: "Verfraai het stadion"
Foto: © SC

Sporting Lokeren doet het al jaren uitstekend in onze hoogste voetbalklasse. Sinds de play-offs ingevoerd werden, plaatste de Oost- Vlaamse club zich in twee van de vier seizoenen voor play-off I. Toch blijven er weinig supporters de weg naar het stadion vinden.

Door Sander De Graeve

Het probleem leeft bij Sporting Lokeren, dat is duidelijk. Bij de formele ontkenning over een mogelijke fusie met Beerschot enkele dagen terug zei voorzitter Lambrecht in de laatste alinea dit: “Als voorzitter betreur ik wel dat wij ondanks het goede voetbal en de puike prestaties in play-off I er niet in slagen meer supporters naar het Daknamstadion te lokken. Dat is een blijvende zorg.”

In een gesprek met Voetbalkrant.com gaf Lambrecht enkele weken terug mee hoe belangrijk het probleem is. “Momenteel stellen we ons vaak de vraag hoe we meer supporters naar Lokeren kunnen krijgen. We spelen nu al drie jaar goed met attractief voetbal. Ons gemiddelde steeg al van vier- naar zesduizend supporters. Dat is echter niet genoeg. Om als club leefbaar te zijn moet je kunnen spelen voor tien-, twaalfduizend man.”

10 à 12.000 man. Dat zijn er gemiddeld zo’n 4000 meer dan nu, geen makkelijke taak. Mary Dieleman, voorzitter van de Lokerse supportersfederatie Front 282, deelt de zorgen van de voorzitter, maar ziet ook mogelijke oplossingen.

Verouderd Daknam

“Het grootste probleem is ons verouderde stadion”, aldus Dieleman. “Dat is dringend aan een opknapbeurt toe. Voetbal is een product, als mensen naar een stadion komen waar het gezellig is, komen ze terug. Als ik in ons stadion kom zie ik een kakofonie aan kleuren. Neem nu die lelijke roze muren. We hebben supporters bereid gevonden om die in het zwart, geel en wit te verven. Alleen was de reactie van de club ‘koop de verf en je mag aan de slag’. Wij kunnen Sporting helpen, maar Sporting moet ons ook helpen. Zeg nu zelf, waar zou je liever zitten? Een spiksplinternieuwe canapé, of één die doorzakt?”

Om diezelfde reden hadden ticketacties voorlopig weinig succes. “De club doet inderdaad inspanningen, maar wanneer abonnee’s iemand extra mogen meenemen, komen we opnieuw bij het probleem van het stadion. Ik ga nu geen supporter van AA Gent worden, maar als een niet-voetbalfan volgend jaar een avond meemaakt in dat mooie stadion, is er veel kans dat hij zal terugkeren.” Het schort ook aan de beleving na de wedstrijd. “Op sommige andere clubs is er lang na twaalf uur nog ambiance. In het stadion van Lokeren is alles om middernacht gedaan. Neem nu een wedstrijd als die tegen Racing Genk. Als er een discobar is, blijven de mensen langer hangen, wat ook voor de club meer inkomsten betekent.”

Dieleman denkt alvast dat men qua supporters nog niet aan de top zit bij Lokeren. “Met onze gemiddeld zesduizend fans doen we het zeker niet slecht. Proportioneel gezien doen we het beter dan AA Gent. Veel supporters komen echter uit de dorpen rondom Lokeren, er zijn er zelfs die van aan de kust komen. Met enkele van die kleine aanpassingen zouden we gemiddeld toch makkelijk drieduizend supporters extra moeten kunnen lokken. De bedrijven hebben hun weg al gevonden naar Sporting Lokeren, op vlak van business is er erg goed gewerkt. Nu Jan met de pet nog.”

Al bij al lijkt het supportersaantal het enige wat Sporting Lokeren tegenhoudt om te groeien als club. Ondanks het kleine budget schaarde het team zich al twee keer in vier jaar tijd bij de topzes. De werking van de club zit dus snor. Het is maar de vraag waar Lokeren zou staan met iets meer budget.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties