Kan Thorgan Hazard wat Steven Defour kon?

Jan Van den Abbeele
| 12 reacties
Kan Thorgan Hazard wat Steven Defour kon?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Thorgan Hazard wordt de nieuwe kapitein van Zulte Waregem. De 20- jarige offensieve middenvelder neemt de band over van Davy De fauw. Kan hij, net als de jonge Steven Defour enkele jaren geleden, zijn team naar de titel leiden?

Door Jan Van den Abbeele

Thomas Vermaelen omschreef ooit het aanvoerderschap als volgt: “Een aanvoerder moet zich altijd honderd procent geven voor de club. Hij moet het goede voorbeeld geven en gedisciplineerd spelen. Elke speler vult die rol anders in: de ene praat veel in de kleedkamer en de andere spreekt weer veel met de jongeren.”

De band krijg je door je leidinggevende kwaliteiten, en vaak kiezen coaches een ervaren speler om de rol van kapitein op zich te nemen. Toch zijn er uitzonderingen op de regel. Wij lijsten er enkele voor u op.

Steven Defour erfde na zijn eerste seizoen bij Standard de band van Sergio Conceiçao. De middenvelder was toen amper 19 jaar en kreeg onder meer de voorkeur op Igor De Camargo. Bij de Rouches groeide hij uit tot de patron van het elftal, wat resulteerde in twee titels in 2008 en 2009.

Ook bij PSV, uitgerekend de tegenstander van Essevee in de voorronde van de Champions League, koos Phillip Cocu voor een jonge captain. Georginio Wijnaldum kreeg deze week de aanvoerdersband en volgt de gestopte Mark van Bommel op. Wijnaldum is amper 22, en leidde bij zijn debuut als aanvoerder zijn team naar een vlotte 2-0 overwinning tegen Zulte Waregem.

Marek Hamsik, de middenvelder van Napoli, werd op 22-jarige leeftijd aanvoerder van de Slowaakse nationale ploeg. Sinds enkele jaren is hij ook de ‘cap’ van Napoli. In 2007 kwam hij aan in Napels, en onder hem kende de ploeg haar revival. Dit seizoen gaan de Napolitanen vol voor de titel.

In december 2012 werd Hannes Van der Bruggen op 19-jarige leeftijd de nieuwe kapitein van AA Gent. Toenmalig coach Bob Peeters gaf hem de band na het incident tussen de supporters en Ilombe Mboyo. Zijn leiderschap was echter een kort leven beschoren: na de komst van Victor Fernandez werd ‘Petit Pelé’ opnieuw aanvoerder.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties