Matt Ryan: de gedroomde nummer één voor Australië?

Timothy Collard
Timothy Collard
| 12 reacties
Matt Ryan: de gedroomde nummer één voor Australië?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Mathew Ryan doet het uitstekend bij Club Brugge en werd bovendien ook opnieuw opgeroepen voor de Australische nationale ploeg. Het WK van volgend jaar komt dichter en dichter en de kans is groot dat de goalie er bij is in Brazilië.

Door Timothy Collard

Club Brugge lijkt eindelijk opnieuw over een betrouwbare sluitpost te beschikken. Na vijf competitiewedstrijden en enkele Europese matchen is het misschien nog wat vroeg, maar de Aussie liet alvast een goeie indruk na in zijn eerste maanden bij blauw-zwart.

Vandaag liet Voetbalkrant.com u al weten dat de Club-doelman ook werd opgeroepen voor de nationale ploeg van Australië, die het begin september vriendschappelijk opneemt tegen WK-gastland Brazilië. Dat artikel kan u HIER nog eens nalezen. Maar mag Ryan stiekem hopen op meer dan alleen een selectie voor The Socceroos? Wij namen de kansen van de 21-jarige sluitpost en zijn concurrenten een jaar voor het WK al eens onder onder de loep.

Schwarzer

Voor de plaats van eerste doelman lijkt Ryan te moeten afrekenen met twee andere ambitieuze doelmannen. Eerst en vooral is er Mark Schwarzer, recordinternational en op dit moment nog steeds eerste doelman ondanks zijn veertig lentes.

De boomlange Schwarzer (1m96) was het voorbije decennium onaantastbaar bij Middlesbrough, Fulham én Australië. Pas deze zomer zette de keeper ietwat een stap terug. Nu ja, voor het eerst in zijn carrière gaat hij aan de slag bij een absolute topclub. Hij ondertekende een contract bij Chelsea, waar hij doublure is van Petr Cech.

Schwarzer gaat ondanks zijn leeftijd ook gewoon door bij de nationale ploeg en lijkt nog een allerlaatste keer te willen deelnemen aan een groot toernooi. In Australische media verscheen echter meer dan één keer dat Schwarzers keuze voor Chelsea niet de beste was en dat zijn basisplaats bij Australië mogelijk in het gedrang kon komen daardoor.

Langerak

Mitchell Langerak is sinds 2010 aan de slag bij Borussia Dortmund. Veel kwam Langerak echter nog niet aan spelen toe bij de Duitse topclub. Hij moet namelijk clubmonument Roman Weidenfeller voor zich dulden in het Signal Iduna Park.

Langerak is inmiddels 25 en speelde sinds hij neerstreek in Duitsland nog maar een handvol competitiewedstrijden voor Dortmund. In tegenstelling tot Mat Ryan kreeg hij overigens ook nog geen kans van bondscoach Holger Osieck bij het nationale team. Door zijn beperkte ervaring en zijn invallersstatuut bij Dortmund, lijkt Langerak zich dus ook bij The Socceroos tevreden te moeten stellen met een plaats op de bank.

Ryan

Tot slot bespreken we ook de kansen van Mathew Ryan. Ryan lijkt in geen enkel aspect op zijn concurrenten. Hij is een ander soort doelman, maar daarom zeker niet slechter. De goalie van blauw-zwart is met zijn 1m81 maar een kleine doelman in vergelijking met Schwarzer en Langerak, maar maakt dat ruimschoots goed met het lef dat hij heeft.

Hij schrikt er namelijk niet voor terug om een bal ver van doel te komen plukken en is bovendien ook erg sterk op zijn doellijn zelf. Het grote voordeel dat Ryan heeft, is dat hij dit seizoen aan spelen toekomt. Hij begon het seizoen als titularis bij Club en lijkt – ondanks het seizoen nog lang is – zijn plaats onder de lat niet meer af te geven.

Conclusie

Op het eerste zicht lijkt niemand Mark Schwarzer uit de ploeg te kunnen spelen bij Australië. De recordinternational geniet in principe nog steeds de voorkeur van de bondscoach en zal zonder problemen wel eerste doelman zijn op het WK.

Maar als Ryan de ingeslagen weg blijft bewandelen, dan zal ook Osieck op den duur niet meer om de jonge doelman heen kunnen. Op termijn lijkt Mat Ryan de ideale opvolger voor de ervaren Schwarzer, maar op dit moment moet hij nog wat geduld uitoefenen en om te beginnen misschien minuten maken tegen Brazilië.

Ryan reageerde alvast nuchter op zijn selectie. “Ik werd al enkele malen opgeroepen, maar het is speciaal om geselecteerd te worden voor een wedstrijd tegen één van de beste teams ter wereld. Het WK is pas volgend jaar. Ik concentreer me altijd op het heden, want als ik het nu goed doe, wijst de toekomst zichzelf wel uit.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties