Analyse Het herfstrapport van Standard: geslaagd met onderscheiding

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 11 reacties
Het herfstrapport van Standard: geslaagd met onderscheiding
Foto: © SC

Met 15 speeldagen op de teller is de Jupiler Pro League halfweg. Wie ligt op koers en wie blijft onder de verwachtingen? Dagelijks nemen we, samen met een speler, twee teams onder de loep om een tussentijdse balans op te maken. Op plaats één vinden we herfstkampioen Standard.

Door Sander De Graeve

De ambitie

De ambitie aan de boorden van de Maas was voor het seizoen dezelfde als voor zowat elke jaargang. Standard ging voluit voor de titel. Vooraf was het wel erg woelig in de Vurige Stede. Mircea Rednic vloog na een 7-0 overwinning tegen Gent en het behalen van een Europees ticket zomaar op de keien.

In zijn plaats kwam Guy Luzon, een volstrekt onbekende Israëliër. De supporters waren woest en eisten het ontslag van voorzitter Roland Duchâtelet. Paaiende aankopen zoals Igor de Camargo en Mehdi Carcela konden het vuur niet blussen.

De cijfers

Dat konden de resultaten aanvankelijk wel. Standard begon als een trein aan de competitie en reeg de zeges aan elkaar. 27 op 27 haalden de Rouches. Daarin hield doelman Kawashima zes keer op een rij de nul. Na die fantastische reeks begon de motor te sputteren. Uit de laatste zes wedstrijden puurden de Luikenaars amper zeven punten.

Het rapport

Standard slaagt met onderscheiding voor het herfstrapport. Oogstrelend was het allemaal niet, maar de cijfers staan er. Standard Luik is herfstkampioen en lijkt dé titelkandidaat. Om die ambitie waar te maken moet het wel komaf maken met de mindere periode van de laatste weken.

De eerste tekenen daarvan schemerden door in de slechte prestaties in de Europa League. Meteen werd ook de rotatiepolitiek van de energieke Guy Luzon duchtig in vraag gesteld. De overwinningen zijn ook nodig om het sluimerende supportersprotest geen extra zuurstof te geven. Het wordt alleszins nog een interessante tweede seizoenshelft in Luik, te beginnen met de Waalse derby tegen Bergen nu zondag.

De Camargo: "Tijd voor een nieuwe reeks"

Igor de Camargo kijkt tevreden terug op de eerste seizoenshelft van Standard. Vooral die reeks van negen overwinningen blijft hangen bij de Braziliaanse Belg. "We moeten blijven werken, maar nu komen diezelfde negen ploegen er opnieuw aan. Het is tijd voor een nieuwe reeks. We zijn titelkandidaat en moeten alle wedstrijden winnen."

Over zijn eigen prestaties is hij minder tevreden. "Ik wil meer spelen, de coach weet dat ook. Ik kreeg jammer genoeg af te rekenen met blessures, maar hoop nog steeds op het WK in Brazilië. Daarvoor moet ik wel spelen."

Buyens: "Maar één nederlaag, dat moeten we onthouden"

Ook Yoni Buyens is tevreden dat Standard momenteel de leidersplaats bezet. "Ik denk dat we zeker niet ontevreden mogen zijn. Er was die reeks in het begin en daarna een mindere periode, maar de laatste twee, drie weken vinden we toch ons spel terug. Het is wel jammer dat de punten niet altijd volgden."

Over de mogelijke concurrenten wil hij het nog niet hebben. "We moeten vooral naar onszelf kijken. We verloren maar één wedstrijd op vijftien speeldagen, dat moeten we onthouden. Hopelijk doen we nog beter in de terugronde."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties