Aanloop naar het WK: moeilijkheden troef

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 1 reacties
Aanloop naar het WK: moeilijkheden troef
Foto: © SC

De Rode Duivels bereiden zich stilaan voor op het wereldkampioenschap in Brazilië. De voorbereiding in Zuid-Amerika zelf loopt echter niet van een leien dakje. Onze redactie maakte een overzichtje van de moeilijkheden.

Door Cédric De Volder

Over een paar maanden rollen de eerste ballen op het wereldkampioenschap in Brazilië. De organisatoren zitten echter met de regelmaat van de klok met de handen in het haar. Maar waar wringen de schoentjes precies?

Ontevreden bevolking

Eerst en vooral is er natuurlijk de plaatselijke bevolking die het WK allesbehalve met open armen ontvangt. "Het toernooi zal ons land geen windeieren leggen", is het enige antwoord dat de  Braziliaanse regering bereid is te geven. Maar de - dikwijls straatarme - Juan met de pet heeft helemaal geen nood aan een potje voetbal.

In onder meer Rio de Janeiro en São Paulo kwam het al geregeld tot hevige protesten. De bevolking wil het Braziliaanse geld niet naar de FIFA zien vloeien, maar naar sociaaleconomische hervormingen, onderwijs en gezondheidszorg. Ook met de politie kwam het op die manier al geregeld tot onlusten, de nodige gewonden inclusief.

Budgettaire problemen

En dat budget is natuurlijk één van de oorzaken van bovenstaand puntje. De FIFA wordt ook in Brazilië steeds meer gezien als een serieuze melkkoe. Sepp Blatter en kornuiten strijken grandioze winsten op, maar verdwijnen met de noorderzon naar Zwitserland. Het steekt dan ook bij de doorsnee Braziliaan dat het budget voor het WK al talloze keren werd opgetrokken, louter om aan de eisen van de wereldvoetbalbond te voldoen.

Een werf is géén stadion

Maar dat is niet alles. Om te voetballen is een veld - en een bal natuurlijk - broodnodig. En voor een WK mag er ook wel een tribune of vier rond gebouwd worden. En liefst voorzien van de nodige luxe. En net deze puntjes zorgen voor een aantal grijze haren bij de organisatoren. Een Braziliaanse rechter legde op die manier zelfs al de bouw van het stadion in Manaus stil na een dodelijk ongeval met een arbeider. De organisatie houdt vol dat alles tijdig klaar zal zijn, maar is dit ook realistisch?

"Sorry, Neymar. Ik kom niet"

En er bestaat zelfs al een liedje om de komst van het WK tegen te gaan. Edu Krieger biedt in een liedje - dat ondertussen het internet al veroverde - zijn excuses aan aan Neymar. De reden: de Braziliaanse zanger zal de Goddelijke Kanaries niet aanmoedigen op het WK. En hij is lang niet de enige...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties