Terugblik van onze WK-ambassadeurs: "Ambiance en beleving nihil"

Caroline Tonnelier
| 2 reacties
Terugblik van onze WK-ambassadeurs: "Ambiance en beleving nihil"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het WK is afgetrapt en de eerste wedstrijden leverde al meteen de nodige stof tot discussie. Wat vonden onze ambassadeurs ervan en hoe beleefden zij de match?

Waar heb je de match gezien?

Pieter-Jan Desmet (Australië): Ik stond op om 7u, en reed op GPS naar Docklands Waterfront Piazza waar ik een heuse volksvergadering verwachtte om op groot scherm naar de wedstrijd te kijken… Niet dus. Niks of niemand te zien, laat staan een groot scherm. Gelukkig had ik wat tijd ingecalculeerd om eventueel een plan B te zoeken. Ik reed naar South Melbourne en vervolgens naar Port Melbourne, twee stadscentra ten zuiden van Melbourne, op zoek naar een café, maar ook hier was alles gesloten. Dan maar naar een 24/7 McDonalds die alle wedstrijden live uitzendt. Ambiance en beleving nihil, een groepje tieners die hier kwam ontbijten supporterde zelfs voor Chili!

"Dan maar naar een 24/7 McDonalds, ambiance en beleving nihil"

Cedric Walczyk (Chili): Na de wonderbaarlijke match tussen Spanje en Nederland stond Chili tegen Australië op het programma. Kon ik die avond nog meer verwend worden was de vraag die mij bezi hield tussen 23u00 en middernacht. Een klein powernapje op de zetel en ik was klaar voor match 3 van vrijdag 13 juni.

Vond je het resultaat terecht?

Pieter-Jan: Chili domineerde de eerste helft met verzorgd en controlerend voetbal, en wij kwamen er slechts twee keer uit. Gelukkig was die eerste meteen raak was, een logische score aan de rust. In de tweede helft zette Australië nog wat hoger druk waardoor de Chilenen het knap lastig kregen. De gevaarlijkste kansen en een (terecht) afgekeurde goal kwamen van The Socceroos, waardoor ik toch terleurgesteld ben dat we met lege handen, én zelfs 3-1,  de wedstrijd moesten afsluiten.

Cedric: 3–1 laat uitschijnen dat deze wedstrijd geen probleem was voor Chili. Naar mijn mening was dit toch niet het geval. Doordat de 2 goals op korte tijd vielen zat Chili even in een zetel maar de aansluitingstreffer zorgde toch even voor paniek. De 3-1 van Beausejour in de extra tijd was eerder overbodig.

Wat onthoud je voor de volgende wedstrijd?

Pieter-Jan: Als we met eenzelfde enthousiasme en vastberadenheid aan  de wedstrijd tegen Nederland beginnen valt misschien wel iets te rapen. Met een rake counter of kopbal van Cahill komen we al een heel eind. Laten we hopen op onderschatting en overmoed van Oranje.

Cedric: Na de matchen van zowel Spanje tegen Nederland, als Chili tegen Australië kijk ik met een positief gevoel naar de volgende wedstrijd. Hierin zal Chili het moeten opnemen tegen regerend wereldkampioen Spanje. Hoewel een gewond dier nog (zeer) gevaarlijk kan zijn, heeft Nederland aangetoond dat er zeker en vast mogelijkheden zijn. Zeker als de druk van Chili gedurende lange periodes kan aangehouden worden kan Spanje zelfs al uit het toernooi gekegeld worden.

Wat viel beter mee dan verwacht of viel net tegen?

Pieter-Jan: Ikzelf en mijn Australische makker waren best wel onder de indruk van het spel dat we op de mat legden de laatste 60 minuten. Het geloof in eigen kunnen, dat gedurende de voorbereiding afwezig leek, was er plots wél. Niemand hier geloofde dat het sterk verjongde team het in zich had!

Cedric: Zoals verwacht ontwikkelde Chili enorm veel druk en kampeerde het geregeld voor lange tijd op de helft van Australië. Die druk bracht op korte tijd al loon naar werken. Na 14 minuten stond het al 2-0 en leek het over en uit voor Australië. Mede door de vechtlust en de mindere druk van Chili kwam Australië door, wie anders, Tim Cahill terug in de wedstrijd. Zo was het laatste kwartier van de eerste helft voor Australië.

De tweede helft was een beetje het vervolg van het laatste kwartier van de eerste helft. Weinig druk van Chili, enkele aanvallende impulsen van Australië, maar weinig resultaat voor beide teams. Chili sloot de wedstrijd af met een schot van Beausejour en zette de 3-1 op het scorebord. Affluiten geblazen en tijd voor onder de wol te kruipen, zowel voor mij als voor de Chilenen.

Wie vond je de uitblinker bij jouw ploeg?

Pieter-Jan: Er was natuurlijk Cahill , die keer op keer gevaarlijk was en ook scoorde. Maar verder denk ik vooral dat Matthew Leckie een sterke indruk naliet. De 22-jarige aanvallende middenvelder, die momenteel voor Frankfurt uitkomt,  vocht voor elke bal en kon met knappe infiltraties regelmatig dreigen. Of zoals Matthias, een vriend uit Sijsele, me Facebookte: ‘Die Leckie (of hoe je het ook schrijft), niet mis zeg’.

"Die Leckie, niet mis zeg"

Cedric: Uitblinkers waren voor mij Alexis Sanchez en Jorge Valdivia. Alexis Sanchez werd zelfs verkozen tot ‘Man of the Match’, niet onterecht natuurlijk met 1 goal en 1 assist. De assist die hij gaf was bij het doelpunt van de andere uitblinker, Valdivia. Die laatste begon de match sterk met verschillende steekpasjes die regelmatig de verdediging van The Socceroos open en bloot legde. Een van die pasjes lag zelfs aan de basis voor de eerste goal van La Roja.

Bij de tweede goal waren de spotlights gereserveerd voor Alexis Sanchez. Zo dachten ook de Australiërs erover, want zowaar trok de speler van Barcelona 6 verdedigers naar zich toe. Hierdoor kon Valdivia zich goed positioneren waardoor een simpele pas van Sanchez hem alleen voor goal zette. 90 % van het werk was al gedaan maar Valdivia had voor die laatste 10 % nog iets in petto. Een strak schot over  de weliswaar ver uitgekomen Mathew Ryan was een heerlijke afsluiter van deze aanvallende actie. Eervolle vermeldingen zijn er nog voor Eduardo Vargas, Tim Cahill en Mile Jedinak. Die laatste twee vermeld ik voor hun werkkracht en ingesteldheid in deze wedstrijd. Sympathieke kerels van Down Under.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties