"Hopelijk heeft Costa Rica harten van de fans veroverd"

Caroline Tonnelier

Het WK is afgetrapt en het duel tussen Uruguay en Costa Rica leverde een sensationele uitslag op. Wat vonden onze ambassadeurs ervan en hoe beleefden zij de match?

Waar heb je de match gezien?

Pascal Slembrouck (Costa Rica): Aangezien ik geen liefhebber ben om een belangrijke match te volgen voor een groot scherm met luidruchtige medemensen die meer drinken dan een dakloze Rus, heb ik gekozen om gezellig thuis de wedstrijd te volgen.

Gianni Moulaert (Uruguay): Gewoon thuis in de zetel, samen met mijn broer.

Vond je het resultaat terecht?

Pascal: Na een trage en slordige eerste helft waar er weinig aan voetballen werd gedacht, was de voorsprong van Uruguay terecht, alsook de penalty na trekwerk in het strafschopgebied. Aan de overkant kon de Duitse ref Brych, ook de bal op de stip leggen na gelijkaardig Grieks worstelen in de rechthoek.
Met een mooie flankaanval en een sublieme goal op stilstaande fase, met een buitenspelgeurtje, kantelde de wedstrijd. Uruguay raakte gefrustreerd en kwam frisheid tekort om weerwerk te bieden, waardoor Costa Rica meer duels won. Het geloof nam toe en resulteerde in een prachtig uitgespeeld derde doelpunt.
We kunnen stellen dat Uruguay onder zijn niveau speelde. Op basis van een sterke tweede helft van La Sele is deze sensationele overwinning van de voetbaldwerg verdient. Nog even teletekst bekijken, jaja het staat er nog steeds, 1-3!!! De Costaricanen nemen nu al foto’s van de stand en kaderen hem in, want na speeldag 1 staan Los Ticos gewoon bovenaan!
De Guero ( een suikerriet distillaat ) zal er rijkelijk vloeien.

Gianni: Uruguay kwam 1-0 voor met een terechte strafschop van Cavani. Wat later wordt een strafschopfout van Godin niet bestraft. Op het einde van een teleurstellende eerste helft werd een schot van Forlan geblokt en werd Navas bina verrast.  In de tweede helft was Costa Rica zeer sterk en scoorden ze drie keer. Uruguay reageerde niet meer. Alleen toen Suarez opstond was er nog hoop, maar die ging een paar minuten later weer op de bank zitten. Op het einde ging Maxi Pereira nog door het lint en kreeg rood. Uruguay verdiende niet te winnen.

Wat onthoud je voor de volgende wedstrijd?

Pascal: We onthouden dat we gevaarlijk kunnen zijn op stilstaande fases. Als we proberen te voetballen zoals in de tweede helft kunnen we terug iets doen tegen de Italianen. Het is ook een geruststelling dat we fysiek klaar zijn voor 90 minuten. Enkel Oscar Duarte had last van krampen, misschien omdat hij niet veel gespeeld heeft met Club Brugge. Hopelijk heeft Costa Rica de harten veroverd van de echte voetballiefhebber.

Gianni: Volgende wedstrijd zal het veel beter moeten en zal er met meer passie gespeeld moeten worden. Hopelijk zal Suarez erbij zijn want dat is toch een groot verschil. Jammer dat ook Ramirez niet mocht spelen. Algemene conclusie is dat het beter moet, zeker na het zien van de match Engeland-Italië.

Wat viel beter mee dan verwacht of viel net tegen?

Pascal: Uiteraard viel het resultaat mee. Wat tegenviel was de eerder vermelde eerste helft met soms stuntelig verdedigen en uitvoetballen met lange trappen naar voor. Onze vaardige stylist Celso Borges die niet uit de verf kwam, dat vond ik ook jammer.

Wie vond je de uitblinker bij jouw ploeg?

Pascal: De vinnige linksvoetige Joel Campbell was een gesel voor Godin en Lugano. Met inzet, doorzettingsvermogen, twee prachtige afstandsschoten, een goeie goal en een splijtende pass op Urena voor de 1-3, was hij voor mij de man van de match.

Gianni: Als ik toch een uitblinker moest kiezen bij Uruguay was het Arevalo.