België en VS kampioenen van het slotkwartier

Caroline Tonnelier
| 0 reacties
België en VS kampioenen van het slotkwartier
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

België pakte negen op negen in de groepsfase, maar de Rode Duivels hielden het steeds spannend tot het einde. De drie matchen werden in het slotkwartier beslist. Ook twee matchen van de VS werden pas in de laatste vijftien minuten beslecht.

Het ziet ernaar uit dat we in het duel tussen België en de Verenigde Staten best nog niet te veel conclusies trekken voor de 75e minuut. In drie fel bevochten wedstrijden vielen de drie beslissende doelpunten van de Rode Duivels pas in het slotkwartier. Tegen Rusland moesten we wachten tot de 88e minuut op de bevrijding door Divock Origi. Ook in de eerste wedstrijd kwam België pas in de 80e minuut op voorsprong dankzij Dries Mertens. Jan Vertonghen zorgde tegen Zuid-Korea iets eerder voor de verlossing met zijn doelpunt in de 77e minuut. De Rode Duivels profiteerden zo volop van de vermoeidheid die toesloeg bij de tegenstanders om het verschil te maken.

De Verenigde Staten verloren tegen Duitsland door een doelpunt kort na de rust, maar in de wedstrijden waarin wel punten gepakt werden gebeurde dat ook pas in het slotkwartier. Tegen Portugal leken de Amerikanen door een doelpunt in minuut 82 op weg naar de zege, maar een tegentreffer in blessuretijd besliste daar uiteindelijk anders over. Tegen Ghana kwam de VS wel al in de openingsseconden op voorsprong, maar de uiteindelijke beslissing viel pas drie minuten voor het einde van de officiële speeltijd.

Elf wedstrijden beslist in slotkwartier

Overigens zijn België en de VS niet de enige landen die hun fans tot het slot van de wedstrijd laten wachten op de bevrijding. Elf van de tot nog toe gespeelde wedstrijden werden pas beslist in het slotkwartier. Ook Uruguay liet zijn fans twee keer zweten. Drie teams pakten een zege dankzij een doelpunt in blessuretijd. Dat was het geval voor Argentinië tegen Iran en voor Zwitserland tegen Ecuador. De meest dramatische beslissende treffer kwam op naam van Griekenland, met het penaltydoelpunt van de kwalificatie in de toegevoegde tijd tegen Ivoorkust.

De kans dat er een vroege beslissing valt in de knock-out fase lijkt overigens bijzonder klein. Tot nog toe werden slechts zes van de gespeelde wedstrijden beslist in het openingskwartier. Slechts één keer was dat in een duel tussen twee teams die zich konden kwalificeren voor de volgende ronde. Colombia opende al in de zesde minuut de score tegen Griekenland, dat niet meer zou tegenscoren en nog twee andere treffers te verwerken kreeg. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties