Frankrijk-Duitsland, altijd een beetje oorlog

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 7 reacties
Frankrijk-Duitsland, altijd een beetje oorlog
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Met Frankrijk tegen Duitsland staat vrijdag één van de meest geladen kwartfinales op het programma. Naast hun politieke en militaire aanvaringen was het ook op het veld vaak oorlog. We herinneren ons daarbij vooral het incident tussen Schumacher en Battiston.

Door Sander De Graeve

We schrijven 8 juli 1982. Het Estádio Pizjuán in Sevilla is het strijdtoneel voor de halve finale van het WK tussen West-Duitsland en Frankrijk. De Duitsers komen eerst op voorsprong, Platini maakt gelijk via strafschop. Daarna gaat de pot opvallend gelijk op. Uiteindelijk wint Duitsland na 3-3 in de verlengingen op strafschoppen.

Zou zo het in de geschiedenisboeken kunnen staan indien de wereld in de tweede helft niet even bleef stilstaan. Hét belangrijkste evenement was niet de eindstand, maar de gruwelijke botsing tussen Duitse doelman Harald Schumacher en Paul Battiston.

Battiston was alleen door, Schumacher kwam wild uit en miste de bal, maar raakte de Fransman vol met de heup. Battiston was meer dood dan levend na de knal en belandde zelfs in een coma. In Frankrijk werd het bekend als het 'drama van Sevilla.'

Vooral het feit dat Schumacher niet eens kwam kijken hoe het met Battiston ging, zette kwaad bloed. Ook de Nederlandse ref deed alsof zijn neus bloedde. Geen vrije trap, geen uitsluiting voor Schumacher, maar gewoon een doeltrap. Hallucinant. Vrijdag kijken beide landen elkaar dus opnieuw in de ogen op een WK. Hopelijk houden ze het wat netjes.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties