Waarom de Belgische transfermarkt momenteel op zijn gat ligt...

Waarom de Belgische transfermarkt momenteel op zijn gat ligt...
Foto: © SC

Het is stil op de Belgische transfermarkt, vooral bij de grote clubs. Bij Anderlecht worden de fans al ongerust, bij Club en Standard is het windstil en ook Genk en Lokeren roeren zich amper. Wij legden ons oor te luister bij enkele managers.

Door Johan Walckiers

Onze redactie ging op zoek naar de redenen waarom de clubs zo lang wachten met hun inkomende transfers. En door verschillende managers - die hun naam niet graag zagen verschijnen - werden volgende redenen aangegeven.

Het WK

Dat wordt aangehaald als de belangrijkste reden. Veel clubs wachten af of ze een koopje kunnen doen. Spelers van op het WK hebben nu echter vakantie en de onderhandelingen verlopen zo moeizaam. Clubs vragen ook veel geld voor hun spelers die op het WK actief geweest zijn en dus komt er een impasse. 

Te grote kernen

"Ze krijgen nu de klap van de voorbije jaren", zei één manager ons. De clubs hebben immers de voorbije jaren heel veel spelers gekocht en zitten nu met een overschot dat ze eerst moeten kwijtraken. "Veel clubs verhuren of verkopen ook aan bevriende clubs, maar die speler wordt niet vervangen. Kijk bijvoorbeeld naar Standard, dat een speler bij Charlton stalt, maar Standard gaat ook geen vervanger voor die speler halen. Zo zijn de plaatsjes duur geworden", zei diezelfde manager.

Afwachten

Er is dus een overschot aan vrije spelers op de markt, maar de clubs wachten ook tot de koopjesperiode begint. Hoe dichter bij de transferdeadline, hoe goedkoper de spelers meestal worden.

Anderlecht: aanzuiveren

In het geval van Anderlecht vragen de fans zich af wat er met al het geld van de uitgaande transfers en de Champions League gebeurt. "Paars-wit heeft heel wat geld gebruikt om zaken uit het verleden aan te zuiveren", klinkt het. "Drie maanden geleden wilden ze spelers kopen voor 1 of 1,5 miljoen euro. Of huren zonder aankoopoptie. Maar dat was drie maand geleden. Met de nieuwe CL-campagne en de vertrokken spelers zal er wel weer budget zijn vrijgekomen."

Club Brugge: omvorming

Club heeft er voor gekozen om veel spelers terug vast te leggen. Veel heeft te maken met de omvorming van vzw naar nv waardoor er heel wat minder geld ter beschikking kwam.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties