Jos Willems verklaart succes Westerlo: "Van Wijk is een 'raar manneke'"

Jos Willems verklaart succes Westerlo: "Van Wijk is een 'raar manneke'"
Foto: © Photonews

Als we Westerlo zeggen, denken we automatisch aan Jos Willems. Jaren was hij de stem van 't Kuipje, maar die periode is voorbij. Maar dat wil niet zeggen dat Willems 'zijn' Westerlo niet meer volgt. En natuurlijk doen de goeie resultaten hem deugd.

Door Johan Walckiers

Willems ging zelf nog niet kijken, maar op tv volgt de voormalige radiostem het natuurlijk wel nog. "Niemand had gedacht dat Westerlo zo goed ging starten. En dan moet je er rekening mee houden dat verschillende pionnen er nog niet bij waren. Van McDonald weet ik niet wat er speelt, maar Nils Schouterden is intrinsiek toch de beste speler van Westerlo."

De strenge hand van Van Wijk werpt vruchten af

"En wat je hebt, kunnen ze je niet meer afpakken", opent Willems met een algemeenheid. "Dit is voor mij toch het bewijs dat Dennis van Wijk een toptrainer is. Toen ik nog radiocommentator was, was ik het dikwijls oneens met zijn tactische keuzes. Ik vroeg me vaak af waarom hij die of die keuze maakte. Maar telkens behaalde hij resultaat. Zijn strenge aanpak werd vruchten af. En natuurlijk gaat het ook gepaard met wat geluk."

Toch krijgt Van Wijk ook moeilijke jongens op het rechte pad. Zo lijkt Mohammed Aoulad onder hem helemaal te gaan ontbolsteren. "Dat vond ik al een goeie bij STVV. Van Wijk is een 'raar manneke'. Hij is streng, maar het werkt wel. Ik heb zijn strengheid dikwijls zelf aan de lijve mogen ondervinden. Maar over Aoulad: hij kan die jongen kneden."

Jos, we hebben geen supporters

En Willems ziet Westerlo een probleemloos seizoen doormaken na de sterke start. "Kijk maar naar het verleden. Als Westerlo goed start, komen ze nooit in de problemen. Ze gaan nog dikwijls verliezen, maar dat is normaal. Ze moeten niet pretenderen een PO I-ploeg te zijn. Ze moeten mikken op een rustig seizoen en thuis eens een topploeg te verslaan. Zoals bij Lierse. Toen ze daar Standard, Club of Anderlecht klopten, was het seizoen geslaagd en waren de fans tevreden. Vorig seizoen schakelde Westerlo Anderlecht uit in de Beker en dat was fenomenaal voor de supporters."

En die supporters zijn een belangrijke factor geworden. "Jan Ceulemans zei vroeger genoeg tegen mij: 'Jos, we hebben geen supporters.' Nu hebben ze die wel en dat kan inderdaad een doorslaggevende factor worden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties