Paars-wit benadrukt nog eens de sociale rol van de jeugdopleiding

Paars-wit benadrukt nog eens de sociale rol van de jeugdopleiding
Foto: © Photonews

Anderlecht heeft gisterenavond nog een perscommuniqué de wereld ingestuurd waarin het benadrukt de jeugdopleiding prioriteit te geven. Dat als reactie op de commotie rond Jason Eyanga-Lokilo, maar veel over de zaak wordt er niet gerept.

"RSCA heeft, sinds enkele jaren, van jeugdopleiding zijn speerpunt gemaakt. De club leidt niet alleen jonge voetballers om ooit professioneel aan de slag te gaan maar biedt de jonge talenten tevens de mogelijkheid om een diploma hoger secundair te halen. Dat werpt zijn vruchten af. Romelu Lukaku, Dennis Praet, Michaël Heylen, Leander Dendoncker, Davy Roef en vele anderen hebben op jonge leeftijd niet alleen het eerste van RSC Anderlecht gehaald maar ze zijn ook stuk voor stuk afgestudeerd.

De ploeg die op het veld stond van Galatasaray in september was de jongste in de geschiedenis van de Champions League, de hoogste club competitie ter wereld. De jongeren van RSCA leiden de dans in de prestigieuse Youth League, de Champions League van de jongeren. 

Om dit te bereiken investeert de club veel middelen, tijd en energie om die jonge jongens op de gepaste manier te omkaderen en op te leiden. Zo investeerde RSCA meer dan 12.000.000 euro in de bouw van het jeugd- en opleidingscentrum in Neerpede.

En toch moet RSCA, net als alle andere Belgische prof clubs, strijden met ongelijke wapens tegen de Europese clubs die niet alleen over veel meer financiële middelen beschikken maar ook de wet aan hun kant hebben. Zo mogen buitenlandse clubs wel profcontracten afsluiten met jongeren onder de 16 jaar. Dit zorgt elk jaar weer voor een exodus van jonge Belgische voetballers die hun geluk in het buitenland zoeken.

Sommige slagen maar velen mislukken. Die mislukkingen worden zelden of nooit belicht maar ze zijn soms schrijnend. Die spelers moeten van voor af aan beginnen en staan sociaal erg zwak (geen diploma, geen vorming)."

Wij durven te stellen dat RSCA, met zijn aanpak, net wel sociaal verantwoord bezig is. De rolmodellen dienen zich jaar na jaar aan, wat dan weer de aanleiding geeft aan jonge jongens om zich hiervan te inspireren. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties