Oude gloriën Eric Deflandre, de bekendste veldspeler in doel

Lander Marin
| 5 reacties
Eric Deflandre, de bekendste veldspeler in doel
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Elke woensdag gaan we grasduinen in het verleden en kijken naar het heden, samen met een van de oude gloriën die ons voetbal rijk is. Zo ook met Eric Deflandre, de verdediger die altijd aan de tweede paal stond wanneer nodig en zelfs eens nationale doelman was.

In 1991 begon Deflandre zijn carrière bij Luik. In seizoen 95/96 ging hij naar Germinal Ekeren, waarna hij naar Club Brugge trok. Hij ging ruim over de 100 wedstrijden bij Blauw-Zwart en in 1998 werd hij met hen landskampioen.

In 2000 ging hij voor een buitenlands avontuur: Olympique Lyon. De rechtsback boekte grote successen met de Franse topclub: drie landstitels, de Beker en de Supercup in vier jaar tijd.

Een geslaagde passage, maar in 2004 lonkte de Belgische top weer. Standard werd zijn volgende team. Hierna zat hij – steeds voor korte tijd – bij Brussels, Dender, Lierse en terug Luik.

Doelman als het moet

Ook bij de Rode Duivels was Deflandre succesvol. Hij doorliep de jeugdreeksen om in 1996 zijn debuut te maken. In totaal speelde hij 57 wedstrijden voor de nationale ploeg. Hij maakte deel uit van de selectie voor Euro 2000 en het WK 2002.

Hij deed dit voornamelijk als rechtsachter, maar ook een keer als doelman. Toen onze keeper Filip de Wilde op het EK 2000 tegen Turkije rood kreeg, moest Deflandre de laatste vijf minuten nog in doel staan.

Bij Luik begon het, en eindigde het ook. In 2012 besloot hij een punt te zetten achter zijn voetbalcarrière. Momenteel is hij trainer bij de U16 van Standard. Vorig jaar werd hij nog genoemd als tweede trainer van de Rouches, maar uiteindelijk koos de club iemand anders.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties