Situatie bij FIFA ligt Europese supporters zwaar op de maag

Caroline Tonnelier
| 0 reacties
Situatie bij FIFA ligt Europese supporters zwaar op de maag
Foto: © SC

Begin juli congresseerden supporters uit zowat 30 landen in Belfast op het jaarlijkse supporterscongres van Football Supporters Europe (FSE). Vooral de situatie bij de FIFA werd aan de kaak gesteld.

Zowat 250 supporters discussieerden over supportersparticipatie, de rol en positie van FIFA, de geleidelijke invoering van de Supporters Liaison Officer (SLO) in ploegen met een UEFA licentie. 

Daarbij verwelkomden ze ook Jim Boyce (voormalig FIFA Vice President, Noord Ierland), Michael Maessen (vice-president van het UEFA beroepscomité Body, Nederland) en prominente activisten zoals Sylvia Schenk (Transparency International, Duitsland).

Situatie bij FIFA ligt supporters zwaar op de maag

Na een 'meet and greet' konden de supporters in een geleid bezoek kennis maken met de diversiteit aan voetbalclubs rondom Belfast en de complexiteit van het samenleven in het noorden van Ierland, gezien vanuit de impact op het gewone voetballeven aldaar. 

De situatie bij de FIFA ligt bij de Europese supporters bijzonder zwaar op de maag. Ze eisen transparantie en een voorbeeldfunctie van de wereld voetbalbond.

Sanctioneringsysteem UEFA

Een ander punt van discussie was het sanctioneringsysteem van UEFA. Wanneer groepen supporters zich misdragen, legt UEFA soms wedstrijden achter gesloten deuren op.

De FSE benadrukt dat hiermee alle supporters en de club gestraft worden, terwijl het vaak slechts over bepaalde groepen supporters zou moeten gaan. FSE meent daarom dat dit sanctioneringssysteem onrechtvaardig is en het de 'goede' supporters mee sanctioneert. Ze eisen het nodige respect voor de supporter.

FSE in België

In België komen onder meer Elly Saey - Van Peteghem (supportersfederatie KSC Lokeren en bestuurder Belgian Supporters) en Dirk Vos (supportersfederatie KAA Gent en bestuurder Belgian Supporters) op voor de belangen van de fans. Die laatste werd herverkozen in het bestuur van FSE. 

Hun uitdaging in België is om supporters en supportersgroepen warm te maken om zich bij FSE aan te sluiten en het netwerk te vergroten.

"We zijn tenslotte allemaal supporter van een welbepaalde voetbalploeg maar hebben ook veel gemeenschappelijke punten, waar we samen voor ijveren", aldus Elly Saey - Van Peteghem. "Divided by colours, united for the cause", is dan ook de slogan van FSE. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties