Belgische ploeg niet, maar Belgische scheidsrechter wel op EK Futsal

Jacob Delabastita
Jacob Delabastita
| 0 reacties
Belgische ploeg niet, maar Belgische scheidsrechter wel op EK Futsal

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het EK is ondertussen al een paar dagen aan de gang in Servië. Onze Futsalduivels mogen dan wel afwezig zijn, België is op een andere manier vertegenwoordigd.

Lemal, beroepshalve verpleger en woonachtig in Sprimont, mag zich sinds enkele jaren tot de absolute top van de futsalarbitrage rekenen. "Ik behoor inderdaad tot de elitegroep van achttien scheidsrechters, die overigens allemaal aanwezig zijn op dit EK."

De Luikenaar heeft al vier EK's en één WK achter de kiezen. Hij was er achtereenvolgens bij in 2007 in Portugal, in 2010 in Hongarije, in 2012 in Kroatië en in eigen land in 2014, toen het EK plaatsvond in Antwerpen. Ook heeft hij al meerdere interlands achter zijn naam staan.

Ik behoor inderdaad tot de elitegroep van achttien scheidsrechters - Pascal Lemal

Verschillende functies

Anders dan bij pakweg een EK of WK veldvoetbal, kan een Futsalref verschillende functies invullen. Lemal verduidelijkt: "Je kan de ene wedstrijd hoofdref zijn en de andere wedstrijd tweede ref, derde ref of vierde ref.

Wat die rollen precies inhouden? Wel, de eerste en de tweede ref nemen plaats op het veld, waarbij de eerste ref de kant van de coach en reservebank voor zijn rekening neemt. De tweede ref doet precies hetzelfde, maar dan aan de overzijde. Het is de eerste ref die de leiding neemt. De derde ref ontfermt zich over de neutrale zone, de wissels en de coaches, de vierde ref beheert de chrono."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties