Stijnen stond in 2007 plots middenin een wereldwijde mediastorm: "Zo hard dat hij na twee minuten van het veld moet"

Sean Raab
| 0 reacties
Stijnen stond in 2007 plots middenin een wereldwijde mediastorm: "Zo hard dat hij na twee minuten van het veld moet"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In de aanloop naar de oefeninterland van de Rode Duivels tegen Portugal blikken we even terug naar de vorige keer dat de twee ploegen elkaar zagen. De uitspraken van keeper Stijn Stijnen over Cristiano Ronaldo stonden toen centraal.

België zat met Portugal in de poule voor de kwalificatie voor het EK in 2008. Voor de eerste wedstrijd tegen Portugal hield doelman Stijn Stijnen zich niet in toen men hem een vraag stelde over Cristiano Ronaldo: "We zullen hem zo hard moeten aanpakken dat hij al na twee minuten van het veld wordt gedragen." De hel barstte los.

Ophef in Portugal

Stijnen werd links en rechts afgemaakt door journalisten en supporters. Het is zover gegaan dat de UEFA de doelman een boete heeft opgelegd van vijfduizend Zwitserse frank, oftewel drieduizend euro. Stijnen ging in beroep en verklaarde dat hij foutief werd geciteerd, maar het leverde hem geen vrijspraak op.

Stijnen nuanceerde zijn uitspraken: "Ik bedoelde dat we gezond agressief moesten spelen." De commotie kon hij er niet mee stillen, de schade was verricht. Bondscoach René Vandereycken kreeg zelfs advies van de bond dat ze Stijnen best niet zouden opstellen. Vandereycken deed het toch: "Voor de bond was het moeilijk inschatten hoe de sfeer in de groep was. Daarom liet ik Stijnen spelen."

Vergiffenis

Stijnen werd in Portugal grondig uitgefloten bij aanvang van de wedstrijd. Tijdens de rust is de man van Hasselt het zelf gaan opnemen met Ronaldo. De Portugees gaf vergiffenis: "Geen probleem, ik maak dit elke week mee", aldus Cristiano Ronaldo. "Eigenlijk was het veel commotie om niks", deed Stijnen het van zich af. Na de wedstrijd gaven de twee een teken van vrede aan de wereld met een knuffel.

België tweemaal onderuit

24 maart 2007: Portugal 4-0 België

Portugal was meer dan een maat te groot voor de Belgen. Ronaldo kreeg zijn wraak op Stijnen met twee goals waar de doelman niet vrijuit ging. Bekijk hieronder een samenvatting van de wedstrijd:

2 juni 2007: België 1-2 Portugal

België was thuis veel sterker dan in hun uitmatch, maar het verschil in kwaliteit was zichtbaar en doorslaggevend voor de eindstand. De Belgische goal werd gemaakt door een jonge Marouane Fellaini op aangeven van Steven Defour, die toen allebei nog voor Standard speelden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga B

Nieuwste reacties