Chinese koopwoede: sporteconoom: "Er zit geen economisch model achter, het is een toy-league"

Stijn Van Hove
Stijn Van Hove
| 2 reacties
Chinese koopwoede: sporteconoom: "Er zit geen economisch model achter, het is een toy-league"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Chinese clubs hebben niet stilgezeten tijdens de mercato, maar waarom hebben ze ineens zo veel spelers gekocht? Voetbalkrant.com ging het antwoord op die vraag zoeken bij sporteconoom Trudo Dejonghe.

Ramires, Martinez, Texeira,... Noem maar op. De Chinese Super League heeft er sinds deze winter heel wat sterren bij. Maar waarom doen ze dit en waarom gebeurt het nu pas?

"Dat zijn gewoon mensen die zoals jij en ik op het spelletje FIFA16 spelers kopen en verkopen, maar dan in het echt. Het zijn altijd nieuwe rijken, dat is bij ons ook zo. Kijk maar naar de Duchâtelets en de Couckes van deze wereld."

"Ze willen gewoon prestige kopen", Trudo Dejonghe

Volgens Dejonghe is de Chinese koopwoede dus niets nieuws onder de zon. Het gebeurde al bij ons, maar ook in Rusland en Qatar zijn ze niet aan hun proefstuk toe.

"Eerder waren het de sjeiks en de Russische oliegargen die geld in ploegen pompten. Zoals bij Anzhi Makhachkala en Terek Grozny. Die rijken proberen via sport prestige te kopen. In Japan doen ze het al met baseball omdat dat heel populair is. "

"Er zit geen economisch model achter, het is een toy-league."

"In China kiezen ze nu voor het voetbal omdat ze hopen om zo op het WK iets voor te stellen. Daarom willen ze een eigen competitie maken die van niveau is. En dus kopen ze veel spelers, maar eigenlijk zit er geen economisch model achter. Het is eerder een soort toy-league", aldus sporteconoom Trudo Dejonghe.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties