FIFA en Ballon d'Or uit elkaar: alleen journalisten hebben nog stemrecht

FIFA en Ballon d'Or uit elkaar: alleen journalisten hebben nog stemrecht
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De winnaar van de Gouden Bal zal vanaf de volgende editie uitsluitend door een jury van journalisten worden aangewezen. Dat komt doordat France Football en de FIFA niet meer zullen samenwerken.

De aanvoerders van de nationale ploegen en hun bondscoaches verliezen opnieuw hun stemrecht. Alleen journalisten zullen nog stemrecht hebben voor de verkiezing van de Ballon d'Or (Gouden Bal).

De nieuwe formule komt er na de beslissing van het Franse weekblad France Football en de FIFA om hun samenwerking stop te zetten. Het magazine staat voortaan opnieuw alleen in voor de organisatie van de prestigieuze voetbaltrofee.

Lionel Messi en Cristiano Ronaldo verdeelden de voorbije jaren de Ballon d'Ors. Messi zit aan vijf, CR7 heeft er drie.

 

Samengevoegd in 2009

Tussen 1956 en 2009 beloonde de Ballon d’Or de beste voetballer op de Europese velden. In 2010 werd de trofee samengevoegd met die van Wereldvoetballer van het Jaar (een FIFA-organisatie) en omgedoopt tot FIFA Ballon d’Or. Lionel Messi won de prijs sindsdien vier keer, Cristiano Ronaldo twee keer. De twee vedetten wonnen ook allebei een keer de 'gewone' Ballon d’Or, Messi in 2009 en Ronaldo in 2008.

Nu de FIFA Ballon d’Or verdwijnt, zal de FIFA opnieuw een eigen trofee voor de beste speler uitreiken. "De details over de naam van deze prijs zullen later worden meegedeeld", aldus de FIFA.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties