Analyse "Dat jongens als Musonda denken dat ze er al zijn, is de schuld van de pers en de analisten"

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 20 reacties
"Dat jongens als Musonda denken dat ze er al zijn, is de schuld van de pers en de analisten"
Foto: © photonews

De Belgische lichting onder 21 greep dinsdag naast een ticket voor het EK van 2017 in Polen. Nochtans kreeg deze generatie Jonge Duivels de laatste jaren heel wat lof. "Misschien zijn deze jongens te snel groot gemaakt", analyseert Eddy Snelders bij Voetbalkrant.com.

Met vier nederlagen uit tien duels hebben de Belgische beloften er een teleurstellende kwalificatiecampagne opzitten. "Dit zet ons een stap terug in de gedachte dat na de gouden generatie van nu er nog een gouden generatie zou volgen", aldus Snelders. "En dat is jammer, want bij de Rode Duivels komen over enkele jaren plaatsen vrij."

Als een speler continu leest en hoort dat hij voorbestemd is voor de absolute top, dan vindt die dat ook - Eddy Snelders

Bejubeld vanaf zijn veertiende

Johan Walem haalde hard uit naar zijn manschappen. De bondscoach vond dat zijn spelers te veel denken dat ze er al zijn. "Dat is natuurlijk de fout van de pers en de analisten, die jong talent te snel groot maken. Charly Musonda wordt al van zijn veertiende een jongen voor de absolute top genoemd. Als een speler dat continu leest en hoort, dan vindt die dat ook."

"Musonda is een supertalent, maar op het hoogste niveau tellen ook ander factoren dan alleen techniek. Het mentale aspect, doorzettingsvermogen, enzovoort. Momenteel knokt hij bij Real Betis voor een basisplaats. Dan is er geen reden, zoals her en der gebeurt, om te verkondigen dat hij een selectie voor de Rode Duivels verdient."

Als Tielemans er niet bij is, zie je niemand de ploeg in moeilijke momenten over de streep trekken

Eddy Snelders

Verwachtingspatroon bijstellen

Youri Tielemans is voor Snelders een ander verhaal. "Hoewel ook hij ups en downs kent, trok hij Anderlecht en de beloften in moeilijke momenten al eens over de streep. Maar als hij er niet bij is, zoals nu tegen Montenegro en Letland, zie je niemand, ook aanvoerder Dennis Praet niet, die taak op zich nemen. In een ploeg heb je twee à drie van dit soort spelers nodig."

Voor veel jongens geboren in '94 en '95 zit hun interlandcarrière er mogelijk voorgoed op. (Lees er hier meer over) "Er is een verschil tussen uitgroeien tot een Europese speler die tot de Rode Duivels behoort en een vaste waarde in de Jupiler Pro League. Na de resultaten van deze campagne moet het verwachtingspatroon van deze lichting bijgesteld worden", besluit Snelders.

Rode Duivel Youri Tielemans ontbrak vrijdag tegen Montenegro
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

WK Kwalificatie (Europa)

Nieuwste reacties