Reportage De onzichtbare discriminatie in het jeugdvoetbal: Wat doet de Belgische voetbalbond?

Maxim Cleemput
| 0 reacties
De onzichtbare discriminatie in het jeugdvoetbal: Wat doet de Belgische voetbalbond?

Ondanks het probleem dat het talent van veel jeugdspelers verdampt, probeert de Belgische voetbalbond (KBVB) om ook spelers van het tweede deel van het jaar kansen te geven. Dat doen ze aan de hand van future games. Bob Browaeys, bondscoach van de U17, legt uit.

Natuurlijk ligt de oplossing niet hoofdzakelijk bij de KBVB. "Wij als federatie gaan op zoek naar talenten bij de clubs die we kunnen selecteren voor de nationale ploeg. Maar aangezien dat drie op vier voetballertjes bij de clubs uit het eerste deel van het jaar komt, zet zich dat uiteraard ook door bij de nationale ploeg", legt Browaeys de vinger op de wonde.

Kansen geven

Toch doet de bond haar best om de jongens uit het tweede deel van het jaar gelijke kansen te geven. "Door in de provinciale selecties (vanaf U12) wedstrijden te laten spelen waarbij spelers worden ingedeeld volgens geboortemaand, proberen we hen ook een kans te geven."

"Je ziet dus een match met voetballers die geboren zijn tussen januari en mei, eentje waarbij ze geboren zijn tussen juni en augustus en een derde partij waarbij de spelers geboren zijn tussen september en december. Zo proberen we het geboortemaand-effect te minimaliseren", gaat Browaeys verder.

Carrasco

Daarnaast zijn er ook future games (vanaf U15), waarbij laatrijpe spelers hun kans krijgen. Het is namelijk zo dat niet iedereen op die leeftijd al dezelfde lichamelijke ontwikkeling doormaakte. Sommige jongens zijn al volwassener dan andere.

"Via de future teams krijgen ook de spelers die fysiek wat minder sterk zijn de kans om zich te ontwikkelen", aldus Browaeys. Een goed voorbeeld van een voetballer die via dit systeem een geweldige carrière aan het maken is, is Yannick Carrasco.

Gisteren trokken we over de landsgrenzen heen om te kijken wat ze in het buitenland doen om het probleem aan te pakken. Lees dat hier nog eens rustig na.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties