Derbykoorts in Zuid-West-Vlaanderen: waarom het duel tussen Zulte-Waregem en Kortrijk gegarandeerd spanning gaat opleveren (en de cijfers liegen niet)

Robin Van de Casteele
| 3 reacties
Derbykoorts in Zuid-West-Vlaanderen: waarom het duel tussen Zulte-Waregem en Kortrijk gegarandeerd spanning gaat opleveren (en de cijfers liegen niet)
Foto: © photonews

Derby-tijd in Zuid-West-Vlaanderen. Een wedstrijd tussen SV Zulte-Waregem en KV Kortrijk resulteert bijna altijd in spektakel. Niet altijd met even mooi voetbal. Wel altijd met vurige supporters, discutabele fases en vooral veel spanning. Wij tonen de meest opvallende statistieken.

De wedstrijd tussen Zulte-Waregem en Kortrijk van zaterdag gaat ongetwijfeld veel gesprekstof opleveren. In het verleden was er al een groot aantal spannende duels tussen Essevee en de Kerels van KV Kortrijk. Wat zeggen de statistieken over de Zuid-West-Vlaamse derby?

De Kortrijkzanen zijn sinds het seizoen 2007-2008 terug actief in de hoogste Belgische voetbalklasse. Sinds de terugkeer van de Kerels zijn er 23 onderlinge confrontaties geweest en Zulte-Waregem won er de meeste van (10). De punten werden vijf maal gedeeld en KVK mocht acht keer de driepunter vieren.

Een Zuid-West-Vlaamse derby staat praktisch garant voor een doelpunt

Een Zuid-West-Vlaamse derby staat praktisch garant voor toch minstens één doelpunt. Er werd bijna altijd gescoord sinds de Kerels terug op het hoogste niveau spelen. Enkel in het seizoen 2011-2012 eindigde Kortrijk - Zulte Waregem op een brilscore.

Het is vaak ook een erg spannende aangelegenheid. Slechts 1 maal werd er in een onderling duel met meer dan twee doelpunten verschil gewonnen. Het beloofd dus ongetwijfeld een spannende wedstrijd te worden. We lijsten naar aanleiding van de match van zaterdag een aantal opvallende derby's op.

Het beloofd ongetwijfeld een spannende wedstrijd te worden

Zulte-Waregem - Kortrijk 5 - 1

Wie herrinert zich nog 18 april 2009? Op die dag kon Essevee de Kortrijkzanen naar huis sturen met een knappe 5-1 overwinning. Beide ploegen gingen nochtans gaan rusten met een 0-0 score en na de koffie bracht Barbosa de Kerels zelfs op voorsprong met een strafschopdoelpunt. Essevee kon zich snel herpakken en na doelpunten van Berrier, Nfor en een hattrick van Makiese.

Kan KVK nog eens de driepunter meenemen uit het Regenboogstadion?

Kan Kortrijk nog eens stunten op het plein van Zulte-Waregem. De laatste uitoverwinning dateert namelijk van 8 mei 2010.

Zulte Waregem speelde een sterke eerste helft, maar kon de afgedwongen kansen niet afmaken. Zo kon Kortrijk al vroeg op voorsprong klimmen via De Beule. Voor de pauze kon Zulte dan toch gelijkmaken via Roelandts, maar De Beule, met zijn tweede van de avond, bezorgde Kortrijk toch weer de voorsprong dat uiteindelijk resulteerde tot de meest recente uitoverwinning van KVK op het veld van Essevee.

Dat jaar wonnen de Kerels alle onderlinge duels tegen Essevee en konden ze hun sterke seizoen belonen met een knappe vierde plaats.

De meest recente derby: een overvloed aan discutabele fases

21/01/2017 een turbulente derby

De meest recente derby, ditmaal met Kortrijk als thuisploeg, begon vrij vurig met een afgekeurd doelpunt voor Saadi en een vermeende strafschopfase voor de Kerels. Het was echter Zulte dat op voorsprong kwam met een goal van niemand minder dan Leye, die ondertussen voor Eupen uitkomt.

Net na de pauze kon Chevalier gelijkmaken. In de 73e minuut kwam Essevee nogmaals op voorsprong via De Fauw. Wat daarna volgde waren vijf dolle minuten: Pavlovic maakte gelijk en meteen daarna kwam er een nieuwe strafschopfase. Ditmaal voor Zulte-Waregem en de bal werd (terecht) op de stip gelegd. Timothy Derijck zorgde voor een derde voorsprong ten voordele van Zulte en ditmaal gaven ze die niet meer weg.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties