Analyse Het chronisch gebrek aan Belgen: deze drie clubs zijn een voorbeeld voor de rest in Jupiler Pro League

Het chronisch gebrek aan Belgen: deze drie clubs zijn een voorbeeld voor de rest in Jupiler Pro League

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

We zijn acht speeldagen ver in de Jupiler Pro League en tot op heden kunnen we weinig conclusies maken in het voetbal van verschillende topteams en zogeheten degradatiekandidaten. Wél al een opmerkelijke vaststelling is het steeds groter gebrek aan Belgen op het veld.

Na acht speeldagen was het tijd om eens de cijfers te gaan bekijken in de Jupiler Pro League. En het viel wel degelijk op: steeds minder Belgen krijgen hun kans in de basisploeg van onze teams. Diverse teams doen het zelf met minder dan een kwart Belgen gemiddeld.

Welke teams zetten wél meer dan de helft Belgen op het veld en welke teams niet? We baseerden ons op de basiself van alle teams uit de Jupiler Pro League de voorbije acht speeldagen. Iedereen kon dus maximaal '88 Belgen' opstellen.

We bekeken de cijfers via Transfermarkt.de en gaven alle spelers met de dubbele nationaliteit daar 'het voordeel van de twijfel'. Omdat het zo eigenlijk al erg genoeg was allemaal, want de cijfers zijn wel degelijk vrij onthutsend te noemen.

Op speeldag 1 kwamen nog 81 Belgen op 176 spelers aan de aftrap, goed voor zo'n 46%. Gestaag zakken die cijfers echter, richting een dieptepunt op speeldag 7 (64 Belgen, amper 36%). Het volledige overzicht maakt het duidelijk.

Waasland-Beveren en Club Brugge zagen nog enkele Belgen vertrekken en zijn zo minder Belgisch geworden sinds het einde van de zomermercato, Antwerp past stilaan enkele sterke buitenlanders in het systeem in. Aan de andere kant van het spectrum doen er bij STVV en Anderlecht meer Belgen mee dan in het begin van de jaargang.

Opvallend: globaal genomen hebben amper vier teams voorlopg meer Belgen opgesteld dan buitenlanders. Antwerp, KV Mechelen en Zulte Waregem doen het veruit het beste, ook Lokeren heeft nog net de helft. AA Gent sluit de rij.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties