? Dé momenten van 2017 volgens onze redacteurs: het laatste ererondje van Preud'homme, de verlossende landstitel van Feyenoord en het pakkende afscheid van monument Totti

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 0 reacties
? Dé momenten van 2017 volgens onze redacteurs: het laatste ererondje van Preud'homme, de verlossende landstitel van Feyenoord en het pakkende afscheid van monument Totti
Foto: © photonews

2017 was alweer een voetbaljaar om in te kaderen. Eentje met memorabele hoogtepunten, onvergetelijke prestaties en emotionele taferelen. Elke redacteur van Voetbalkrant kiest daarom zijn drie persoonlijke en meest beklijvende voetbalmomenten van het voorbije jaar. Vandaag: Glenn Bogaert.

Het laatste ererondje van Brugse volksheld Preud'homme

Na een samenwerking van een kleine vier jaar neemt de charismatische en vurige trainer van Club Brugge - een jaar later dan voorzien - afscheid van zijn blauw-zwart. 'MPH' had nooit gedacht dat hij ooit nog zo'n band zou opbouwen met een club en een supporterslegioen.

"Allez Michel, chante avec nous!" Een veelgedraaide hit op de supportersbanken van Olympia. De 58-jarige Luikse held van Jan Breydel is echter moegestreden en heeft nood aan een sabbatjaar.



Een afscheid in absolute schoonheid wordt het niet helemaal want Club moet na een matige play-off 1 de titel aan Anderlecht laten, maar verzekert zich in een rechtstreeks (thuis)duel met AA Gent (2-1) wel van de tweede plaats en het bijbehorende ticket voor de voorrondes van de Champions League. Wesley Moraes en Hans Vanaken zorgen voor het mooie afscheidscadeautje aan hun coach.



Het 'prijsje' geeft het laatste (ere)rondje van de afscheidnemende trainer alsnog het nodige cachet. De handen gaan massaal op elkaar en traantjes vloeien. Alles wat blauw-zwart is, denkt nog eens terug aan alle hoogtepunten: memorabele bekerwinst in 2015 tegen Anderlecht, kwartfinale van de Europa League in datzelfde seizoen, een eerste landstitel in elf jaar in 2016 én een Supercup tegen Preud'homme's ex-club Standard. Merci et adieu, Michel!

De verlossing van Rotterdam: Feyenoord eindelijk weer kampioen

Nu we het toch hebben over ploegen die al meer dan een decennium snakten naar een verlossende landstitel: in 2017 mag Feyenoord na 18 jaar wachten eindelijk weer de Nederlandse kampioenenschaal in de lucht steken. Na een wervelend seizoen onder trainer Giovanni van Bronckhorst is de ontlading in De Kuip immens. Zeker omdat ze bij rood-wit nog rekening moesten houden met een horrorscenario.



Hoe ging het ook alweer? Feyenoord had met nog twee speeldagen te gaan een voorsprong van vier punten op grote rivaal Ajax. Twee matchpunten dus, maar het geplande kampioenenfeestje op speeldag 33 ontaardt in een kleine nachtmerrie. De nerveuze leider gaat in de Rotterdamse derby tegen buur Excelsior met de billen bloot: 3-0.



Een week later mag de ploeg van clubicoon Dirk Kuyt geen steek laten vallen tegen Heracles Almelo. Erop of eronder want Ajax ruikt alsnog bloed. Het wordt erop, uitgerekend dankzij een hattrick van oude krijger en publiekslieveling Kuyt. De 36-jarige spits verlost zijn 'clubbie' na bijna 20 jaar in de woestijn, een afgeladen volle Kuip ontploft, danst en viert. Een sprookjesscenario. Nog mooier wordt het als blijkt dat het de blonde ex-international zijn laatste kunstje was.

Ciao Totti! AS Roma neemt afscheid van clubicoon

Voetbal is emotie, dat bewijzen de twee bovenstaande voetbalmomenten van 2017 al, maar hét kippenveltafereeltje speelt zich af in de Italiaanse hoofdstad Rome. Zondag 28 mei: AS Roma speelt thuis tegen Genoa. Een match met inzet want de ploeg van Radja Nainggolan moet winnen om zeker te zijn van een ticket voor de Champions League. Alle ogen zijn echter gericht op één man: Francesco Totti.

Het 40-jarige boegbeeld van de 'Giallorossi', die in zijn rijkgevulde carrière nooit een andere club kende dan zijn AS Roma, krijgt in een prangende partij in het Stadio Olimpico een invalbeurt van 40 minuten, tot groot jolijt van de fans. De Romeinse voetbalkeizer laat nog een paar keer zijn grote klasse bewonderen en beleeft het delirium wanneer ploegmaat Perotti in de 90ste minuut de verlossende 3-2 tegen de touwen jaagt.

Een afscheid in schoonheid dus voor het Italiaanse icoon dat 25 jaar het shirt droeg van AS Roma. 785 matchen, 307 goals. Fantastische cijfers. Na afloop van het ultieme optreden van Totti volgt een emotioneel afscheidsfeest met de nodige toeters en bellen. He levert beklijvende en onvergetelijke beelden op.



"Ik heb in mijn leven nooit zoveel volwassen mannen zien huilen. Ongelooflijk!" Ook Filip Joos, die de Serie A van nabij volgt, heeft als bevoorrechte getuige kippenvel. De vrouw en drie kinderen van Totti vieren mee, een emotionele afscheidsbrief maakt het prachtplaatje compleet. Ook Totti zelf houdt het niet droog...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties