Club Brugge en z'n zwierige Zuid-Amerikanen: 5 keer een voltreffer, maar ook 6 keer (dikke) tegenvaller

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 64 reacties
Club Brugge en z'n zwierige Zuid-Amerikanen: 5 keer een voltreffer, maar ook 6 keer (dikke) tegenvaller
Foto: © photonews

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

Er was een periode dat Club graag de Scandinavische toer opging, maar de laatste jaren zijn vooral Nederlanders én Zuid-Amerikanen in trek in Jan Breydel. Met wisselend succes voor wat betreft de exotische latino's. Izquierdo en Wesley bleken voltreffers, Gedoz en nu Palacios en Mera veel minder...

Dat er flink wat onontgonnen talent zit in het zwierige Zuid-Amerika moet je ze in Brugge niet vertellen. Club gaat al enkele jaren maar wat graag in zee met Brazilianen en Colombianen. De ene transfer bleek echter al wat succesvolle dan de andere, de laatste spelers die blauw-zwart ging halen in het land van José Izquierdo waren bijvoorbeeld geen voltreffers. Germán Mera komt amper in het stuk voor en zijn landgenoot Helibelton Palacios mag na een jaar zelfs al beschikken. Tijd voor een balans van de recente paringsdans(en) 'Club Goes Latino':

Zij slaagden wel:

Carlos Bacca: de Colombiaanse spits streek in januari 2012 neer in Brugge en had het aanvankelijk moeilijk om zich door te zetten. Eens de aanpassingsperiode voorbij knalde 'Baccagol' echter dat het geen naam had. Voornamelijk raak. Topschutter in het seizoen 2012/2013 met 25 goals. Het leverde hem een toptransfer naar het Spaanse Sevilla op.



José Izquierdo: na de positieve ervaringen met Bacca haalde Club in de zomer van 2014 een prettig gestoorde winger binnen ter vervanging van Maxime Lestienne. De Colombiaanse flitsenvoetballer pakte met Club beker, titel, Supercup én won de Gouden Schoen als ultieme bekroning van drie prachtig jaren. Versierde transfer naar Brighton.



Wesley Moraes: in januari 2016 overgekomen van het Slowaakse AS Trenčín en meteen trefzeker in zijn debuutmatch tegen Westerlo. De beresterke targetspits moe(s)t als ruwe diamant flink gepolijst worden, maar brak vorig jaar in play-off 1 helemaal door met 5 goals. Onder Ivan Leko uitgegroeid tot basisspeler, heeft nog veel groeimarge.



Claudemir: de begin 2015 bij het Deense Kopenhagen gehaalde Braziliaanse stofzuiger oogde soms wat houterig en onorthodox, maar was in 2,5 jaar in Brugge wél bijzonder nuttig. Op én naast het veld. Belangrijke schakel onder Preud'homme en had bovendien z'n aandeel in de titel. Zijn beste match? De beslissende topper tegen Anderlecht (4-0).



Antolín Alcaraz: voor de centrale verdediger uit Paraguay moeten we al ietsje dieper graven in het geheugen. In 2007 weggeplukt bij het Portugese Beira-Mar en in drie jaar tijd groeide hij op Olympia uit tot een stijlrijke en betrouwbare sleutelpion in het hart van de defensie. Zag zijn prestaties in 2010 beloond met een overgang naar Wigan Athletic.

Zij slaagden niet:

Felipe Gedoz: samen met maatje Izquierdo in Brugge beland en in zijn eerste seizoen een van de smaakmakers. Enorm veelzijdige dribbelaar, met een individuele actie en kanonskogel in de benen. En toen - maart 2015 - gooide pubalgie roet in het eten waarna de sierlijke Braziliaan nooit nog zijn niveau haalde. Streed tegen de kilo's en mocht weg.



Nicolás Castillo: in de winter van 2014 binnengehaald voor 3 miljoen euro. Werd bestempeld als de nieuwe Bacca en leek de hoge verwachtingen ook in te lossen. In de heenronde van het seizoen 2014-2015 goed voor 8 goals, maar het speciale karakter van de Chileen zorgde voor wrevel. Werd meermaals uitgeleend en zit intussen in Mexico.



Helibelton Palacios: een jaar geleden was hij een van de winteraanwinsten van Club en kreeg onder Michel Preud'homme ook de nodige speelkansen- en tijd. Viel vooral op door zijn snelheid en offensieve impulsen. Onder Ivan Leko nog aan het seizoen begonnen, maar na de ontbolstering van Dion Cools compleet weggedeemsterd. Mag beschikken.



Germán Mera: net als Palacios opgehaald bij Deportivo Cali, maar kwam na een deal in de winter van 2017 pas afgelopen zomer de rangen versterken. Door de felle concurrentie nog maar nauwelijks in het stuk voorgekomen. Deed het prima tegen Kortrijk en Oostende (één helft), maar desondanks vaak op de bank of zelfs in de tribune. Komt het nog goed?



Fernando Menegazzo: een oude bekende van Michel Preud'homme die in de zomer van 2014 naar Brugge werd gesommeerd. De ervaren rot op het middenveld startte sterk, maar viel uiteindelijk al snel door de mand. Te traag en in combinatie met Timmy Simons te veel van hetzelfde. Na enkele maanden alweer weg omwille van familiale problemen.

Leandro Pereira: Zonder enige twijfel de grootste mislukking van de voorbije jaren. De Braziliaanse spits kostte blauw-zwart 3,5 miljoen euro, maar hij scoorde geen enkele keer in Jan Breydel. 'Banana' pakte wel mee de titel, maar zijn aandeel was wel heel erg beperkt. Kwam uiteindelijk 17 keer in actie: 14 maal in de competitie, 3 keer in play-off 1.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties