Vaarwel competitiviteit: alle titels bijna uitgedeeld, en daar gaan play-offs weinig aan veranderen

Vaarwel competitiviteit: alle titels bijna uitgedeeld, en daar gaan play-offs weinig aan veranderen

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Gelukkig hebben we nog play-offs, waardoor de spanning in ons land nog zoveel groter is dan in diverse buitenland. Of net niet? Het lijkt stilaan een Europees probleem.

Manchester City, Bayern München, PSG, Barcelona, PSV, ... Het is eerder de vraag wanneer ze kampioen worden dan of ze kampioen worden. De kloof is bijzonder groot in verschillende grote competities. 

In de Belgische Jupiler Pro League was de kloof ook bijzonder groot na 30 speeldagen, maar door de play-offs (en de bijhorende halvering van de punten) is die eventjes terug. Hoewel: door het puntenverlies van Charleroi en Anderlecht, kan blauw-zwart de titelstrijd alweer veel minder spannend maken.

Competitiveit

Ondertussen berekende het CIES dat de competiviteit in alle competities simpelweg minder is geworden. Het gemiddeld doelpuntenverschil per wedstrijd is gestegen van 1.37 naar 1.40 en in 20 van de 29 bekeken competities zijn de verschillen groter geworden.

Op alle niveaus trouwens, want ook in de Champions League worden de verschillen tussen de 'grote' en de 'kleine' teams steeds groter. En daar gaan play-offs dus blijkbaar ook niets aan veranderen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties