Van hier naar daar geduwd tot hij in één waanzinnig knalseizoen Ballon d'Or-kandidaat werd: hoe is Farao Mo zo lang onder de radar gebleven?

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
| 0 reacties
Van hier naar daar geduwd tot hij in één waanzinnig knalseizoen Ballon d'Or-kandidaat werd: hoe is Farao Mo zo lang onder de radar gebleven?

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Mohamed Salah doet werkelijk elke week tongen op de grond vallen: de pasgekroonde koning van Egypte met 43 (!) goals en 15 assists snoepte zelfs de trofee voor Speler van het Jaar af van onze superster Kevin De Bruyne. Dan vraag je je toch af: hoe bleef die zó lang onder de radar?

De beste speler van het jaar was nochtans geen echte debutant in de Premier League. Wel voor Liverpool, maar eerder speelde de dartele winger ook al in het blauwe shirt van Chelsea. Alhoewel... The Blues waren zo fier als een gieter om het toptalent van Bazel, toen wel gegeerd door meerdere Europese topclubs, aan te werven. Een grotere competitie viel echter slecht op zijn maag toen toenmalige coach José Mourinho hem nauwelijks kansen gaf en opeenvolgend uitleende aan Fiorentina en Roma. 

De Portugees kan die 'flater' verdedigen. "Hij was nog jong toen hij bij ons aankwam en was fysiek en mentaal nog niet klaar. Pas in Italië is hij volwassen geworden", vertelde Mourinho onlangs aan ESPN. Desondanks besloot hij, of tenminste de club, hem definitief te verkopen. "De verwijten zijn onterecht. Mensen zeggen dat ik Salah heb verkocht maar het is het tegenovergestelde. Ik heb hem gekocht en het was de club die besliste om hem te verkopen." 

Onderschatte uitblinker in Italië

Vorig seizoen blonk hij wel voor het eerst echt uit in de Serie A - 15 goals en 13 assists - maar hoe vaak werd zijn naam zelfs dan genoemd bij de toppers? Weinig of niet. Na dat een succesvolle jaar moest Roma hem met lichte tegenzin meteen weer van de hand doen. 

"We hadden geen andere keus dan hem te verkopen", vertelt sportief directeur Monci aan Onda Cero. "Omwille van de financiële reglementering van de UEFA moesten we wel. Indien we dit niet hadden gedaan, hadden we nu waarschijnlijk niet in de halve finales van de Champions League gestaan. Uiteindelijk kwam Liverpool met een bod van 30 miljoen euro en dat hebben we nog kunnen opdrijven naar 50 miljoen met bonussen. Meer konden we niet doen."

Liverpool werd vorige zomer nog bekritiseerd omdat ze die 'Chelsea-flop' voor veel te veel geld zouden gehaald hebben. Als je ziet hoe hij nu de Premier League op stelten zet, was die 25-jarige krullenbol achteraf bekeken misschien wel het beste koopje van de zomer.

Ambassadeur voor Egypte

De definitieve doorbraak op clubniveau is er dus luid en duidelijk gekomen, nu nog met zijn land. Niemand keek vroeger op van Egypte, maar met Salah in de rangen zal iedereen hun WK-matchen met grote ogen bekijken. Wij kunnen zelfs van een kleine preview genieten, wanneer de farao's op 6 juni naar het Koning Boudewijnstadion komen voor een voorbereidingsmatch op het Wereldkampioenschap.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties