Scheidsrechtersbaas Verbist geen groot voorstander van plan-Mannaert

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 9 reacties
Scheidsrechtersbaas Verbist geen groot voorstander van plan-Mannaert
Foto: © photonews

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

Vincent Mannaert, de algemeen manager van Club Brugge, lanceerde deze ochtend in de krant een idee. Hij wil via een verkorte procedure profvoetballers en coaches scheidsrechter laten worden.

Hoe het plan van Mannaert precies in elkaar zit, kan u hier lezen. Maar het komt er op neer dat spelers en coaches met vijf jaar ervaring op het hoogste of tweede niveau, de kans te geven om scheidsrechter te worden én sneller op het hoogste niveau te fluiten dan momenteel. We belden scheidsrechtersbaas Johan Verbist op voor een reactie.

Hij waarschuwt om vooral geen stappen over te slaan. "Natuurlijk moeten ze wel een opleiding volgen als scheidsrechter. Je kan niet zomaar als ex-voetballer meteen gaan fluiten. Om ervaring op te doen moet je toch niet onmiddellijk op het hoogste niveau fluiten?" Hij vindt ook niet dat het te lang duurt om door te stromen. "Op dit moment zitten achttien-, negentienjarigen al in tweede provinciale. Dat is op twee jaar tijd toch heel snel."

Het heeft Dick Jol zeven jaar gekost om op het hoogste niveau te fluiten

-Johan Verbist

Dat ex-voetballers sneller zouden moeten kunnen doorstromen, weerlegt hij. "Hij geeft een voorbeeld uit Nederland. "Dick Jol was eerst profvoetballer en werd na zijn carrière scheidsrechter. Het heeft hem zeven jaar gekost om op het hoogste niveau te mogen fluiten." Verder wil hij vooral waken over de scheidsrechters zelf. "Je mag niets forceren en je moet zien dat  je die mensen niet gaat opbranden. Je moet hen de tijd geven om zich aan te passen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties