Zij gingen Pozuelo voor: ook deze spelers maakten gebruik van beruchte Wet van '78 (met Defour op kop)
Lode Nuyts
Lode Nuyts
| 6 reacties

Zij gingen Pozuelo voor: ook deze spelers maakten gebruik van beruchte Wet van '78

Zij gingen Pozuelo voor: ook deze spelers maakten gebruik van beruchte Wet van '78 (met Defour op kop)
Foto: © photonews

Het is weer van dattum: de beruchte Wet van '78 gaat opnieuw over de tongen in het voetbalwereldje. In het verleden laaiden de emoties al hoog op en zorgde de wet voor enkele controversiële transfers. Een overzichtje van de meest opvallende overgangen.

Laat ons beginnen bij het begin: de Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars is voor ons beter gekend als de Wet van ’78. Die wet laat sporters toe om eenzijdig hun contract te verbreken. Een overzicht van veelbesproken transfers in het voetbalwereldje.

Steven Defour: van Genk naar Standard (2006)

De meest bekende transfer die in verband gebracht is met de Wet van ’78 is ongetwijfeld die van Steven Defour naar Standard. In 2006 toont Ajax verregaande interesse in de middenvelder, Racing Genk houdt het been echter stijf. Defour is woedend en dreigt met de beruchte wet, de Limburgers gaan onder zware druk akkoord met een transfer van hun goudhaantje naar de rivaal uit Luik. Sindsdien is Defour persona non grata in de Luminus Arena.

Opvallend: het jaar nadien kan Genk revanche nemen. Marouane Fellaini wordt door zijn manager bij de Limburgers aangeboden. Genk heeft echter nog een bitter gevoel bij de overgang van Defour en besluit om niet in te gaan op de aanbieding. Fellaini tekent dan maar een verbeterd contract bij Standard.

Ronald Vargas: van Club Brugge naar Anderlecht (2011)

Vargas raakt in 2011 zwaar geblesseerd aan de knie, blauw-zwart biedt hem een nieuw contract aan maar de Venezolaan weigert bij te tekenen. Anderlecht ziet het graag gebeuren en wil hem inlijven als opvolger van Mbark Boussoufa. In Brugge weigeren ze mee te werken aan een overstap naar de hoofdstad en Vargas dreigt intussen om via de Wet van ’78 naar het buitenland te vertrekken. Uiteindelijk gaat hij zwaar onder zijn prijs voor Anderlecht voetballen.

Davy De Beule: van Lokeren naar AA Gent (2005)

Een overgang die enorm veel voeten in de aarde had was die van Davy De Beule naar AA Gent. De Beule wilde maar al te graag naar Gent en weigerde een contractverlenging op Daknam. Roger Lambrecht pikte dat niet en stuurde hem naar de B-kern. Dankzij de Wet van ’78 raakte De Beule van zijn contract af. Lokeren diende een klacht in bij de Profliga en tot de uitspraak kon de voormalige Jonge Profvoetballer van het Jaar niet spelen.

Junior Malanda: van Zulte Waregem naar Wolfsburg (2013)

De betreurde verdedigende middenvelder werd in 2012 door Zulte Waregem naar de Gaverbeek gehaald via de jeugd van Lille. Na een indrukwekkend seizoen zet hij zijn zinnen op een vertrek, Essevee wil niet meewerken. Dankzij de ondertussen bekende wet trekt hij naar het Duitse Wolfsburg. Het weerhoudt de Duitsers er niet van om Malanda opnieuw een jaartje bij de West-Vlamingen te stallen.

Benjamin Mokulu: van Lokeren naar KV Mechelen (2013)

De spits die afgelopen winter een ‘droomtransfer’ maakte naar de B-ploeg van Juventus maakte in het verleden een andere opmerkelijke transfer. Na een sterk seizoen bij Lokeren wil Mokulu naar KV Mechelen. Hij verbreekt zijn contract via de Wet van ’78, desondanks komen beide clubs tot een akkoord waarbij Malinwa een transfersom aan de Waaslanders betaalt.

Koen Casteels: van Genk naar Hoffenheim (2011)

De op dat moment 17-jarige Koen Casteels ziet een zekere Thibaut Courtois hoge toppen scheren onder de Genkse lat. Casteels beseft dat Courtois zijn positie blokkeert en verkast via de Wet van ’78 naar het buitenland. Hoffenheim haalde Casteels binnen en vandaag de dag is hij bij Wolfsburg een van de beste keepers in Duitsland.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties