Analyse Waarom we ons geen zorgen maken over de nieuwe tandem op het Duivelse middenveld: geboren om met elkaar op een veld te staan
Johan Walckiers
Johan Walckiers
| 10 reacties

Youri Tielemans en Leander Dendoncker zijn enorm complementair

Waarom we ons geen zorgen maken over de nieuwe tandem op het Duivelse middenveld: geboren om met elkaar op een veld te staan
Foto: © photonews

Het voormalige goud van Anderlecht staat donderdagavond hoogstwaarschijnlijk aan de aftrap tegen Rusland. Youri Tielemans als stuurman, Leander Dendoncker als zijn steun en toeverlaat. Dat was de rolverdeling bij Anderlecht en zo kunnen ze ook samen de Duivels naar hun hand zetten.

We spraken ooit met de toenmalige begeleider van zowel Tielemans als Dendoncker na de wedstrijd in Oostende, waar Tielemans net twee wereldgoals vanop afstand had gemaakt. Het gesprek ging vreemd genoeg niet over Tielemans, maar wel over Dendoncker

Peter Smeets wees ons op de looplijnen van Dendoncker waardoor Tielemans die ruimte kreeg om op te rukken. Ook haalde hij een fase aan waarbij Dendoncker de bal verovert aan de eigen zestien om 11 seconden later op te duiken aan de zestien van de tegenstander. 

Het overtuigde ons toen van de complementariteit van Dendoncker en Tielemans. De oudere middenvelder knapt het werk in de schaduw op, iets waar hij nog altijd het beste in is, ondanks dat hij na het vertrek van Tielemans wel wat op de voorgrond trad als leider van Anderlecht.

Maar de beste wedstrijden speelden de twee als Tielemans iets voor Dendoncker acteerde en gebruik kon maken van de balvastheid en spelinzicht van zijn maat. Tielemans zei ooit dat hij zich veilig voelde op een veld met Dendoncker achter zich. Als hij de bal verloor stond er nog altijd een 'safety net'.

Het duo is niet te vergelijken met De Bruyne-Witsel, maar met hun eigen kwaliteiten vormen ze een even sterke tandem. En ze hebben het voordeel van die jaren samen te hebben gespeeld. Die automatismen zijn niet verdwenen. Op en naast het veld komen ze bijzonder goed met elkaar overeen.

Daarom ook dat niemand zich zorgen moet maken voor donderdag. Tielemans doet dat sowieso al niet en Dendoncker weet wat zijn rol is: rugdekking geven aan zijn spelverdelende vriend.

Automatismen van bij Anderlecht? We spelen niet meer samen hé 

Donderdagavond omstreeks 22u35 gaan we kunnen uitmaken of de toekomst van de nationale ploeg in veilige handen is, al bleef Dendoncker er op een persconferentie vooraf nogal rustig onder: "We gaan zien wat de coach zal beslissen hé."

"Of de automatismen van bij Anderlecht er nog zijn? Die zullen er niet meer zijn, want we spelen niet meer samen. Maar het ging wel goed ooit samen, dat klopt", aldus de nuchtere Rode Duivel vanuit Tubeke.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties