FC 'Pensioné': 5 Legendarische doelmannen die zoals Buffon niet stopten op hun 40ste
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 4 reacties

Gianluigi Buffon had heel wat ex-collega's die nog na hun 40ste doorgingen met keepen

FC 'Pensioné': 5 Legendarische doelmannen die zoals Buffon niet stopten op hun 40ste
Foto: © photonews

Doelmannen hebben op professioneel niveau een langere houdbaarheidsdatum dan veldspelers. Logisch ook, maar sommigen houden het wel erg lang vol, tot een eind in de 40 zelfs. Buffon (41) gaat er nog een jaartje bijdoen en treedt zo in een select clubje.

Gianliugi Buffon is misschien niet de oudste doelman die er rond loopt, maar hij staat nog wel het hoogst aangeschreven. Na een jaar bankzitten-starten bij PSG keert hij terug naar Juventus, opnieuw voor één seizoen. Wat zijn rol gaat zijn bij de Oude Dame is nog niet duidelijk.

Maar er waren nog doelmannen die het lang volhielden. Er zitten bovendien enkele speciale gevallen tussen.

Gabor Kiraly

Gabor Kiraly is er daar een van. In België kennen we hem als de doelman van Hongarije op het EK 2016 of als ‘die ene met zijn trainingsbroek’. Hij sloot zijn carrière dit jaar op 43-jarige af bij het Hongaarde Haladas, de club waar hij in 1993 naar de A-kern werd gepromoveerd.

Brad Friedel

De Amerikaan beëindigde zijn profcarrière in 2015 op 44-jarige leeftijd toen hij bij Tottenham zat. Dat seizoen kwam hij geen minuut in actie. Zijn laatste speelminuten dateren van 20 maart 2014 in de Europa League (2-2 tegen Benfica). Toen was hij 42 jaar en tien maanden oud.

Essam El-Hadary

In dit lijstje is hij met voorsprong de minst kale doelman. De Egyptenaar werd geboren op 15 januari 1973 en stopte zelfs nog een strafschop op het WK 2018 in Rusland. In de voorbereiding op het WK speelde hij tegen de Rode Duivels en toen moest hij zich tweemaal omdraaien. Hij speelde zijn (voorlopig) laatste wedstrijd in februari van dit jaar. Hij was toen de 46 al gepasseerd.

Dany Verlinden en Marco Ballotta

Een landgenoot mag hier ook niet ontbreken. Dany Verlinden is momenteel de op vijf na oudste speler die in actie kwam in de Champions League. Toen hij zijn laatste match voor Club Brugge in het Kampioenenbal speelde, op 9 december 2003, was hij zelfs de oudste (40 jaar en 117 dagen). Zijn record hield iets minder dan een jaar stand door toedoen van Alessandro Costacurta. Het huidige record staat sinds 2007 op naam van gewezen Lazio-doelman Marco Ballotta (toen 43 jaar en 253 dagen oud).

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties