Analyse De zoektocht naar de laagste stamnummers: 7. Vallen, opstaan en weer doorgaan: c'est Buffalo

De zoektocht naar de laagste stamnummers: 7. Vallen, opstaan en weer doorgaan: c'est Buffalo
Foto: © photonews

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Deze week: 7. KAA Gent.

Behoeft stamnummer 7 vele introductie? We denken eerlijk gezegd van niet, want stamnummer 7 is simpelweg dat van KAA Gent.

De Buffalo's zagen het levenslicht in 1900, al was de club op zich op dat moment al meer dan dertig jaar oud. KAA verwijst dan ook nog steeds naar de Koninklijke Atletiek Associatie, want sinds 1864 was er atletiek in Gent.

Den Ot

De eerste twintig jaar verhuisde de ploeg diverse keren binnen Gent op zoek naar een vaste stek, die er uiteindelijk kwam met het Ottenstadion na de eerste wereldoorlog. Daar speelde de ploeg tot de bouw van de Ghelamco Arena bijna een volledige eeuw.

In de jaren '70 verzeilden de Buffalo's even in derde klasse, sinds 1989 zitten ze continu op het hoogste niveau te acteren. In de jaren '90 en '00 waren er wel financiële problemen, waardoor groei op sportief gebied wat achterbleef. De Witte en Louwagie kuisten de boel op, de bouw van de Ghelamco deed de rest.

115 jaar afzien

De Buffalo's kregen Champions League-voetbal te zien in 1997, dankzij Lierse dat hun thuiswedstrijden in het Ottenstadion kwam afwerken.

In 2013 werd het afscheid van Den Ot gevierd met een 1-0 zege tegen Standard, drie dagen later volgde op Sclessin de ontnuchtering (7-0). Het typeert La Gantoise: vallen, opstaan en nog meer tegenslagen te boven komen. Na 115 jaar kon Gent in 2015 voor het eerst de titel vieren, stiekem dromen de bazen van een snelle tweede titel.

Erelijst:

Landskampioen (1x) in 2015
Bekerwinnaar (3x) in 1964, 1984 en 2010

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties