Vier 1B-teams op titelkoers, maar wat als twee ploegen even veel punten hebben? Een handleiding
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 1 reacties

Wat als twee ploegen in 1B even veel punten hebben? Een handleiding

Vier 1B-teams op titelkoers, maar wat als twee ploegen even veel punten hebben? Een handleiding
Foto: © photonews

Voor spanning vroeg in het seizoen moeten we in eerste klasse B zijn. De ontknoping van de eerste periode is nabij en de kans is absoluut niet onbestaande dat er twee ploegen met een gelijk puntentotaal aan de leiding zullen staan. Maar wie pakt in dat geval het periodekampioenschap?

Eerst even een voorlopige stand van zaken. Er zijn nog vier teams in de running voor de eerste periode en de puntenverdeling is als volgt: Westerlo en OH Leuven delen de leidersplaats met 22 punten, Virton volgt op een puntje achterstand en Union telt 19 punten.

OHL in het voordeel

Leuven heeft momenteel een licht voordeel tegenover Westerlo in de stand. Bij gelijke punten wordt er eerst gekeken naar de ploeg met de meeste zeges en dan naar het doelpuntensaldo. Dat is in beide gevallen gelijk (7 zeges en +10 saldo), maar dan is het aantal gescoorde doelpunten van tel. De doelpuntenproductie van OHL (19) is net iets beter dan die van de Kemphanen (17).

Stel nu dat ook die statistiek in evenwicht is, dan tellen eerst het aantal gemaakte goals op verplaatsing en dan het aantal overwinningen op verplaatsing. Ook dan doet OHL (8 goals op verplaatsing en 3 zeges) het beter dan Westel (7 goals en 3 zeges).

Virton ook gevaarlijk

Beide ploegen kunnen maar beter opletten dat de derde hond, in dit geval Virton, niet met het been gaat lopen. Want de Luxemburgers tellen maar een puntje minder dan het leidersduo én scoren in elk klassement even goed of beter. Dat ziet u in onderstaande tabel.

 OHLWesterloVirtonUnion
# zeges7775
doelp. Saldo1010144
# goals19172016
# uitgoals87116
#uitzeges3332

Moest Virton het met gelijke punten toch halen van een van de titelpretendenten, dan zal dat voor die ploegen toch met een wrang gevoel zijn. Virton heeft voor de forfaitzege op het veld van Roeselare (0-5) namelijk niet veel moeite moeten doen. Bovendien heeft geen enkel team vijf keer weten te scoren in een match.

Nog veel werk voor Union

De Brusselaars zullen aan een gelijke stand wellicht niet genoeg hebben, want ze scoren in elk nevenklassement het slechtst. Union zal dus met meer punten dan de tegenstand moeten eindigen en telt nu al drie punten achterstand. Ze weten dus wat hen te doen staat de komende drie weken.

Moesten er in een hoogst uitzonderlijke situatie twee ploegen even veel punten hebben en geen van alle nevenklassementen maakt een onderscheid, dan wordt er een testmatch gespeeld. Eindigt die ook gelijk dan volgen er verlengingen en/of strafschoppen.

Speelschema titelkandidaten

Speeldag 12:
OHL - Wes
USG - Lommel
Virton - Roes

Speeldag 13:
OHL - USG
Wes - Lom
Lok - Virton

Speeldag 14:
USG - Wes
Virton - OHL

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

1e klasse B

Nieuwste reacties