Analyse šŸŽ„ Hoe zou het zijn met... Silvio Proto? De doelman met oog voor detail

Dante Bellon
| 1 reacties
šŸŽ„ Hoe zou het zijn met... Silvio Proto? De doelman met oog voor detail
Foto: © photonews

Hoe zou het zijn met... Silvio Proto? Nog niet zo lang geleden verliet de Italo-Belg na achttien jaar de Belgische competitie om zijn droom in het buitenland na te jagen. Ergens tussendoor scoorde hij ook nog eens een doelpunt en won hij verschillende trofeeƫn.

Het is 9 december 2000 wanneer Silvestro "Silvio" Proto voor het eerst in de selectie van zijn club La Louvière zit. Voor de wedstrijd tegen AA Gent kan coach Marc Grosjean geen beroep doen op reservedoelman Jan Van Steenberghe en dus belandt de 17-jarige Silvio Proto op de bank. Hij speelt dat seizoen geen enkele minuut.

In 2001 komt Ariël Jacobs aan het roer bij Les Loups en kreeg Proto zijn kans onder de lat na het vertrek van eerste doelman Didier Xhardez. Zijn eerste wedstrijd verloor hij tegen AA Gent met 2-1. Proto keepte dat jaar 31 wedstrijden en kon elf keer de nul houden. 

Een jaar later begon de Italo-Belg aan zijn tweede seizoen op het hoogste niveau, maar na enkele tegenvallende prestaties koos Jacobs opnieuw voor Van Steenberghe in doel. Uiteindelijk vertrok Van Steenberghe en werd Silvio opnieuw eerste doelman het seizoen erna.

Toen kwam de doorbraak voor Proto. Zijn prestaties werden niet enkel door de Belgische topclubs opgemerkt, maar ook door bondscoach Aimé Anthuenis, die Proto op 17 november 2004 bij de nationale kern haalde. In zijn debuutwedstrijd tegen Servië keepte Proto een goede wedstrijd, maar kreeg hij toch twee tegendoelpunten te verwerken. 

In 2005 eindigde La Louvière voor het tweede jaar op rij achtste en was Proto medesterkhouder van zijn team. De doelman stond toen al bekend voor zijn katachtige reddingen en snelle reflexen. Dat jaar werd hij ook verkozen als Keeper van het Jaar en genoot hij onder meer belangstelling van Chelsea. Al was het Anderlecht dat aan het langste eind trok en Proto aan zich bond.

In zijn eerste Brusselse seizoen kende Proto een droomstart. De 22-jarige doelman hield Daniel Zitka op de bank en werd kampioen. Een seizoen later koos Frank Vercauteren dan toch voor de Tsjech onder de lat en kreeg Proto geen speelkansen. Even zag de situatie er benard uit want ook het seizoen erop speelde hij -buiten in de beker- niet.

In 2008 kwam dan een uitweg met Germinal Beerschot, dat doelman Steppe zag vertrekken en op zoek moest naar een vervanger. Het jaar voordien had Proto zijn middelvinger opgestoken naar de fans van Beerschot, die een komst niet zagen zitten. Maar na excuses, en dan vooral een kopbaldoelpunt tegen AA Gent, werd hij volledig in de armen gesloten. Dat jaar was Proto de absolute sterkhouder van de Antwerpenaren en kreeg hij de trofee voor Doelpunt van het Jaar.

Het jaar nadien werd Proto opnieuw eerste doelman bij Anderlecht en bleef hij in het doel staan tot het einde van het seizoen 2015-2016. De doelman werd in 2012 en 2013 Doelman van het Jaar. Met de Brusselaars werd hij in totaal zes keer kampioen en won hij evenveel keer de supercup. Eén keer won Proto de beker, in 2008 tegen AA Gent, als eerste doelman.

In 2016 haalde Marc Coucke Proto naar KV Oostende waar hij net voor de terugronde zijn kruisbanden scheurde. Het was de eerste grote blessure uit de carrière van Proto. Uiteindelijk keerde Proto terug en brak hij enkele weken later zijn teen.

Het seizoen erop volgde dan de buitenlandse droom voor Proto. Het Griekse Olympiakos nam hem over. Daar keepte hij in 30 wedstrijden negen clean sheets bij elkaar. Zo keepte hij onder andere een ongelooflijke wedstrijd tegen FC Barcelona. 

Maar dan kwam de ultieme droom van Silvio: een transfer naar Italië. Dat was iets dat hij nooit onder stoelen of banken stak. Bij Lazio Roma is Proto momenteel aan de slag als tweede doelman. Zijn debuut maakte hij tegen Limassol (2-1). Maar op in totaal zes wedstrijden, moest Proto zich dertien keer omdraaien. Wel won hij de Coppa Italia dat jaar.

Ook dit seizoen is hij vooral de doublure van Thomas Strakosha. De afgelopen wedstrijd in de Europa League tegen Cluj mocht Proto dan nog eens opdraven en zorgde hij meteen voor de winst door de nul te houden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties