Analyse Waarom de halve finale Mechelen - Zulte Waregem geen verrassing is - en wie is nu dé bekerploeg in België van de voorbije tien jaar?

Waarom de halve finale Mechelen - Zulte Waregem geen verrassing is - en wie is nu dé bekerploeg in België van de voorbije tien jaar?
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Deze week staan de terugwedstrijden in de halve finales van de Beker van België op het programma. Maar wie is nu eigenlijk dé bekerploeg van de voorbije jaren?

De Beker van België wordt sinds 1912 gespeeld, al waren er onder meer door de wereldoorlogen ook lange periodes waarin het toernooi niet plaatsvond.

Pas met de komst van Europees voetbal werd het belang van de Croky Cup belangrijker: sinds 1964 is er elk jaar een toernooi.

Ervaringsdeskundigen

Historisch gezien is en blijft Club Brugge met elf bekers uit negentien finales dé ploeg bij uitstek. Anderlecht (9), Standard (8), Genk (5) en Gent (4) volgen in de top-5.

Van de ploegen die dit seizoen kans maken op de eindwinst staat Antwerp er met drie beker het beste voor, Mechelen, Zulte Waregem en Union SG hebben er elk twee op hun palmares - al is dat bij Union al meer dan een eeuw geleden.

#KVMGNT
© photonews

Maar wie is dé ploeg van pakweg de laatste tien jaar? We kijken even naar de campagnes vanaf 2013 in aanloop naar het huidige seizoen. We geven daarbij 1 punt voor een 16e finale (als de eersteklassers erin komen), 2 voor een achtste finale, 3 voor een kwartfinale, 4 voor een halve finale, 5 voor een finale en 6 voor een eindzege.

Bekerploeg?

Kanttekening: ploegen als Union en Antwerp speelden een (groot) deel van de voorbije tien jaar natuurlijk nog in tweede klasse, dus voor hen was het al lastiger om verder te raken. KV Mechelen werd dan weer een jaar uitgesloten van deelname.

KRC Genk won twee keer (2013 en 2021) en haalde ook nog eens de finale (2018). In totaal totaliseren ze 36 punten. Club Brugge (5 titels in de competitie) staat op 'amper' 34 punten, ondanks 1 zege en 1 finale. 

fans gent voor bekerfinale
© Voetbalkrant.com

KAA Gent heeft ook één zege en één verloren finale te strikken, maar op regelmaat met vele halve finales en kwartfinales komen ze wel op 37 punten uit. Dit jaar haalden ze beiden de kwartfinale, dus op dat gebied blijft het een puntje verschil.

We becijferen het even voor de historiche G5 en de huidige vier halvefinalisten - de andere ploegen komen niet in de top-5 terecht. Zulte Waregem en Mechelen sluiten dicht aan bij de grote ploegen. Na dit seizoen sluipen ze zelfs sowieso dichter.

Gent 37
Genk 36
Club Brugge 34
Standard 31
Anderlecht 30
Zulte Waregem 30
KV Mechelen 26 
Antwerp 16
Union 13

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties