Finland onderuit tegen Roemenië

Truyens Himke

Een late goal van Florentin Petre, zeven minuten voor het einde, bezorgde Roemenië de overwinning in hun eerste wedstrijd in deze voorrondes voor het WK.

De middenvelder van FC Dinamo Boekarest zette Roemenië in de 83ste minuut op een 2-0 voorsprong en besloot daarmee de wedstrijd. Want een kleine tien minuten later, in de toegevoegde tijd, kon Alexei Eremenko Jr. via een penalty de aansluitingstreffer scoren. Voor Finland was het een magere troost, Roemenië hield de drie punten thuis.

Net na de rust opende Adrian Mutu de score via een vrije trap en bracht zo zijn land op een verdiende voorsprong, nadat al eerder tweemaal de kwaliteiten van de Finse doelman Antii Niemi werden getest. De speler van Chelsea FC had bij de derde poging meer geluk, een mooi geplaatste vrije trap van op 22 meter, ging mooi in de rechter hoek

De Roemeense bondscoach verbaasde iedereen met zijn tactiek. Door de vele blessures bij Roemenië was hij verplicht het spelbeeld iets te wijzigen, maar dus ook de tactiek werd anders. In plaats van een rustig opbouwend Roemenië, speelde dit Roemenië met lange ballen. En deze tactiek werd beloond, met Dinamo aanvaller Ionel Danciulescu, die voortdurend Niemi’s goal onder vuur hield.

Finland dat ook veel blessure leed ondervond moest in laatste instantie ook nog Mikael Forssell vervangen wegens ziekte. Door zijn afwezigheid, werd Charlton Athletic FC spits Jonatan Johansson verplicht alleen vooraan te spelen. Zijn beste kans belande tegen de deklat, nadat Lobont een bal niet goed wegwerkte.

Roemenië bleef een constante druk uit oefenen op de Finse verdediging, dat zonder vaste waarde Tihinen niet  goed de draai kon vinden. In de 65ste minuut bracht Mutu de bal mooi voor, maar de ingevallen Cernat zag zijn shot te niet gedaan worden door, de uitstekend in vorm, Niemi. Iets later moest Roemenië met tien man verder nadat Barcauan een rode kaart kreeg voor een foutieve tackle, toch slaagde ze erin hun voorsprong nog verder uit te bouwen.

Het numerieke voordeel van Finland duurde exact tien minuten, Mika Vayrynen kreeg zijn tweede gele kaart van de avond en ook hij moest vroegtijdig gaan douchen. Net zoals Roemenië antwoordde Finland met een doelpunt, handspel van Rat en Eremenko zette de penalty feilloos om. Roemenië speelt zijn volgende wedstrijd thuis tegen Macedonië op 4 september, terwijl Finland afreist naar Andorra. Vier dagen later bezoekt Roemenië Andorra en reist Finland naar Armenië. De overige ploegen uit groep 1, Nederland en Tsjechië spelen dan hun eerste wedstrijd tegen elkaar.