Real verliest duel om eigen trofee

Nils Vanbellingen

Real Madrid heeft dinsdagavond het duel om de Trofeo Santiago Bernabeu verloren van het Mexicaanse Pumas. Vooral een slechte erezaak voor de Koninklijke, die in eigen huis met 0-1 de boot inging.

Real-trainer Camacho begon de wedstrijd zonder een groot deel van zijn sterren. Figo, Zidane en Roberto Carlos mochten plaatsnemen op de bank. Vooraan koos Camacho voor Owen en Morientes in de plaats van Raul (geblesseerd tijdens het competitieduel tegen Mallorca) en Ronaldo. In het doel verving Cesar Casillas.

De 'Galacticos' uit de Spaanse hoofdstad kende tijdens de eerste helft echter een meer dan waardige tegenstander in de Mexicaanse kampioen, die zich allesbehalve ingraafde. Al in de negende minuut profiteerde Diego Alonso van een misverstand in de Madrileense verdediging, maar de spits besloot over. Tien minuten later toonde Galindo zich gevaarlijk op een vrije trap: Cesar ranselde de bal nog net uit doel. Aan de overkant schoot Solari over na mooi voorbereidend werk van Juanfran.

Iets na het halfuur kon Owen ei zo na een flater van de Mexicaanse defensie afstraffen, maar doelman Bernald anticipeerde goed. De Mexicaanse doelman pareerde net voor de rust ook nog een afstandschot van Beckham.

Real begon gretiger aan de tweede helft. Met Zidane, Figo, Celades en Helguera in de plaats van Beckham, Juanfran (nochtans sterk bezig), Salgado en Owen (stevig in de greep van de Mexicaanse verdedigers) drukten de Spanjaarden door. Guti (gelegenheidskapitein vanwege de afwezigheid van Raul) speelde goed in op Morientes, maar die besloot op de doelman. Vooral Luis Figo toonde zich tijdens de openingsfase van de tweede helft erg bedrijvig in de aanval. De bezoekers konder daar pas op het uur iets tegenoverstellen.

Real leek de wedstrijd naar zich toe te trekken, tot Castro in de 70e minuut met een juweeltje Cesar verschalkte: met buitenkant voet schilderde de Mexicaan de bal in een tijd in de linkerbenedenhoek. Camacho greep in en bracht Soldado voor Solari. De invaller scoorde ei zo na meteen de gelijkmaker, maar hij kon de bal niet laag houden. Real ging op zoek naar de 1-1, maar het waren de Mexicanen die via een aantal scherpe tegenprikken nog dicht bij een tweede doelpunt waren. Een kwartier voor affluiten kopte Alonso kans op de 0-2 naast, en zeven minuten later vergaten de bezoekers tijdens een counter tot twee keer toe de bal voorbij Cesar te trappen.

De defensie van Pumas hield echter stand, waardoor de mexicaanse kampioen verrassend, maar niet onverdiend de trofee mocht meenemen naar Latijns-Amerika.

REAL MADRID: César; Salgado (Helguera, 46’), Mejía, Pavón, Raúl Bravo (Paredes, 62’); Beckham (Celades, 46’), Guti; Juanfran (Figo, 46’), Owen (Zidane, 46’), Solari (Soldado, 70’); Morientes.
PUMAS: Bernald; Lozano, Verón, Beltrán, Castro; López (Del Olmo, 90’), Galindo, Leandro; Botero (Toledo, 71’), Fonseca; Diego Alonso.
DOELPUNTEN: 70’ Castro 0-1