Column Heeft de beker van België nog een toekomst?

Jimmy Wouters
| 0 reacties
Heeft de beker van België nog een toekomst?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Heeft de Beker van België nog een toekomst?

 
Dat is de vraag die ik mij al een tijdje stel. Sinds de invoering van de geleide loting gaat het zienderogen achteruit met de beker. Niet qua clubs maar wel qua sfeer, spektakel, magie.
 
De beker heeft altijd iets mythisch gehad. Grote clubs, die met dichtgeknepen billen in een aftands stadionnetje tegen een onbekende amateurploeg aan het werk moesten. Voor die laatst genoemde spelers was dit de wedstrijd van het jaar. Wie wil er nu niet een ploeg van formaat uit het bekertornooi knikkeren?
 
Dit weekend was het weer zover. Alleen was de magie ver te zoeken. Slechts 2 niet – eersteklassers overleefden de 16e finales. Wat zie je nu: een veredelde competitie. In het buitenland heb je nog echte bekertradities. In Engeland bijvoorbeeld worden de ploegen in een vroeg stadium in het bekertornooi geworpen. Ook in Duitsland en Frankrijk is dit het geval. En net als in Engeland geldt ook daar dat de eerste klassers niet beschermd worden. Het is dan ook mooi om zien dat kleine clubs grote ploegen uitschakelen en vervolgens ver geraken.
 
In Duitsland bijvoorbeeld speelde tweede klasser Aachen vorig jaar de finale tegen Bremen door zowel 1860 Munchen, Bayern Munchen als Monchengladbach uit te schakelen. Het volk ging massaal achter haar ploeg staan en Duitsland stond op zijn kop. Bremen had zich ook maar met moeite kunnen plaatsen voor de finale in een nochtans op papier makkelijke loting. In Frankrijk wist ook een “amateur” ploeg de finale te halen, nl. Chateauroux (bekend in Brugge). De beker brengt terug nostalgie in het zo geautomatiseerde voetbal. Als in Engeland bv. Liverpool tegen een vergane glorie speelt, komt die wedstrijd rechtstreeks op TV en barst het stadion uit haar voegen.
 
Maar wat zien we in België: alle eersteklassers komen pas in de 16e finale in de pot, zodanig dat de kans op verrassingen vrijwel nihil wordt. Bijgevolg zijn alle tribunes leeg en leeft het voetbal niet meer. We krijgen een veredelde Liga – beker. Ook nog zo’n fantasietje dat ooit met veel poespas geïntroduceerd werd, maar ondertussen aan een stille dood gestorven is.
 
Men zit in België maar te klagen over dalende toeschouwersaantallen, dalende inkomsten, dalend spektakel, de BeNeLiga, … Maar waarom niet terug naar de eens zo succesvolle roots. Gooi alle eerste klassers in een vroeg stadium in het bekertornooi. Vervolgens bescherm je de kleine ploegen, net als in Duitsland, door hen het thuisvoordeel te geven. Dat verhoogt namelijk de kans op verrassingen, spektakel, toeschouwers,… Profploegen moeten maar in staat zijn amateurs uit te schakelen. Daarbij, kleine ploegen die de halve finale halen, daar is toch niets mis mee?
 
Vervolgens starten we ook een BeNeLiga op. Geen competitie, maar een Ligabeker voor zowel Belgische als Nederlandse profploegen. Een echt bekertornooi waarbij de winnaar bv. een geldprijs wint. We laten dan bijvoorbeeld in een eerste ronde Belgische ploegen tegen Nederlandse spelen en daarna gewoon te loten. Dit zou toch een enorme financiële injectie kunnen geven aan onze eerste klassers. Ik ben ervan overtuigd dat er veel sponsors in geïnteresseerd zouden zijn, zonder nog maar aan TV-gelden te denken. Ook de supporters zouden massaal naar het stadion kunnen gaan. Wie zou nu niet naar bijvoorbeeld Brugge – Feyenoord of Anderlecht – Ajax gaan kijken.
 
Dit zou dan een eventueel vroege uitschakeling in ons eigen bekertornooi financieel kunnen compenseren voor onze eerste klassers. Want daarvoor hebben ze toch uiteindelijk die geleide loting ingevoerd. Dan kan alles terug naar het oude gaan, want geef toe, wat is er zo mooi aan voetbal? De nostalgie, het feit dat iedereen van iedereen kan winnen, het onbekende. Ook het niveau zal er terug op vooruitgaan. In alle Europese landen wordt bewezen dat het bekertornooi, zonder bescherming van de eerste klassers, weldegelijk toekomst heeft, behalve in Beldië. Ik ben dan ook bang dat de beker in de huidige formule over enkele jaren afgedaan heeft en dat zou toch spijtig zijn.

 
Door Jimmy Wouters   
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties