Interview Voetbalkrant sprak met Tom Van Imschoot

Rita De Meyer
| 0 reacties
Voetbalkrant sprak met Tom Van Imschoot
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voetbalkrant sprak met Tom Van Imschoot
door Mario Lelièvre

Tom Van Imschoot zal STVV verlaten aan het einde van het seizoen en inruilen voor VC Westerlo. Menige Truiense fan, vooral van het vrouwelijk geslacht, is hier treurig om. Gisteren ontvingen de kanaries de Kempische club op Staaien. Wij gingen, daags voor deze wedstrijd, aan toekomstig Westel-boy Van Imschoot vragen hoe hij tegenover deze ontmoeting stond. Stille waters hebben diepe gronden, met die gedachte trok ik naar de ontmoeting met Tom in Café Stadion, recht tegenover het beruchte Staaien.
 
 
 
- Tom, je verandert misschien wel van club maar niet van clubkleuren, het zou een slogan kunnen zijn voor een wasproduct, waarom VC Westerlo?
Tja, op een bepaald moment dan loopt je contract af en dan krijg je een voorstel van een club als Westerlo die vergelijkbaar is met STVV, zelfde normen, zelfde waarde als geel-blauw. Een club met niet echt veel grootspraak naar buiten toe maar die zich toch op een bescheiden manier weet te handhaven in eerste klasse. Ook een vereniging met een gezonde ambitie en ik hield aan onze eerste gesprekken een goed gevoel over. Ik wist al een tijdje dat de interesse er was, nog van voor nieuwjaar waren ze al een aantal keren komen kijken naar me en dat terwijl ik toch niet echt een palmares heb in eerste klasse, dat vond ik toch een groot blijk van vertrouwen.
 
 
- Heb je, nu Marc Wilmots weg is als trainer, spijt van je beslissing?
Dit wordt wel eens geïnsinueerd ja... (aarzelend) Laat ons zo zeggen, ik heb spijt dat ik weg ga bij Sint-Truiden maar ik ben blij dat ik tekende voor Westerlo en dat heeft tenslotte niets met de trainer te maken of de persoon Marc Wilmots. Ik vind ook wel als je een contract krijgt dat cijfers niet echt belangrijk zijn, althans niet voor mij, maar ze tellen toch ergens mee. Het is een blijk van appreciatie en wat ik hier voorgesteld kreeg was echt te weinig.
 
 
- Je kondigde eerlijk je vertrek aan, toch verzeilde je de daaropvolgende match op de bank…
Op het moment dat ik moest gaan zeggen tegen iemand als meneer Mangelschots, waar ik toch veel respect voor heb, dat ik weg zou gaan was toch wel moeilijk hoor. Ze hebben toen wel meteen laten verstaan dat ze naar het einde van het seizoen toe en indien de redding een feit was wel de voorrang zouden geven aan jongeren of anderen de kans zouden geven, iets wat ook normaal is vind ik.
 
 
- Zijn de geruchten waar als zouden STVV en de Kempische club onderhandeld hebben om jou alsnog op Staaien te houden?
STVV vroeg wel of ik spijt had en verwees naar spelers als Delen die reeds bijgetekend hadden en naar de recente aanwinsten bij Westerlo en vroegen of ik toch niet beter zou blijven. Meneer Duchatelet zou nog wel iets kunnen regelen... 
 
 
- Wil je blijven indien het zou kunnen?
(na lang aarzelen) Weet je, ik heb mijn woord gegeven en ik kijk echt wel met volle ambitie en met een goed gevoel het Kempisch avontuur tegemoet.
 
 
- Hoe kijk je terug op je kanarieavontuur?
Dat is een heel lang avontuur van 10 jaar waarvan 4 in de A kern. Heb eigenlijk de mooie jaren meegemaakt en lang met een heel goede trainer mogen samenwerken, Jacky Mattijssen welteverstaan en met een goede groep met mannen als Vrancken en Pereira. Denk dat ik in die vier jaar tijd ook geleidelijk aan ben gegroeid, eerst op de bank toen ik nog studeerde en later geleidelijk aan vast in de ploeg gekomen en dat maakt dat ik nu sta waar ik sta.
 
 
- Met welke ingesteldheid trekt Tom Van Imschoot straks naar Het Kuipje?
Wat ik goed vind is dat ik als vrij onbekende naar Westerlo trek. Ik vergelijk het een beetje als Karel Geraerts die vrij onbekend naar Standard trok en daar dan langzaam groeide. Ik heb er alle vertrouwen in dat het zal lukken in Westerlo. Ik wil er echt spelen en tonen wie ik ben.
 
 
- Wat dacht je toen je het spandoek zag dat van aan je aankondiging van vertrek steevast aan de hekkens hangt met de slogan "There is only one Tom Van Imschoot".
Dat deed echt wel veel plezier, het was ook net nadat mijn vertrek in de kranten was aangekondigd en je weet nooit hoe de fans gaan reageren. Ik had voorheen ook altijd de indruk dat niet echt iedereen altijd achter me stond. Die spandoek was dus echt wel een extra stimulans om er tot op het einde alles voor te geven. Spijtig dat ik toen niet scoorde, dan kon ik eens voor dat doek gaan liggen (knipoogt).
 
 
- Tom Van Imschoot, de blonde god met lekker kontje wordt door de vrouwelijke fans stiekem gefluisterd. Hoe ga je om met deze idoolalures?
Dat is het eerste wat ik daarvan hoor (lacht). Is wel plezant om te horen maar daarvoor voetbal je natuurlijk niet. Ben iemand die daar niet echt mee bezig is zo van b.v. ligt mijn haar goed voor de match en al die fantasietjes.
 
 
- Veel vrouwen hebben jou als idool, wie is het idool van Tom Van Imschoot en waarom? 
Ik kijk op naar mijn moeder die elke morgen voor mij opstaat en dan gaat werken in Brussel. Zij vertrekt elke ochtend zeer vroeg en is de wijzer rond van huis. Toch zorgt ze nog zo goed voor ons gezinnetje. Ik sta om 8u op en ben soms om 13u al terug thuis, wij hebben toch een mooi leventje hoor, te weinig spelers beseffen dat.
 
 
- Jan Ceulemans.
Is ook wel iets waar ik naar uitkijk om van hem dingen op te steken. Feit dat hij bij Westerlo een langdurig contract heeft getekend is toch ook een teken van appreciatie. Samenwerken met Jan Ceulemans ja... Ik ben ook Club Brugge fan dus kijk er wel naar uit ja.
 
- Sterke Jan had zowat dezelfde sobere en zuivere spelstijl als jijzelf...
Denk dat dit eigen is aan mijn spel, om het zo simpel mogelijk te houden en bij momenten als ik aanvoel dat ik goed in een wedstrijd zit om dan eens risico te nemen in mijn spel. Ligt ook wel in mijn karakter om het rustig en eenvoudig te houden.
 
 
- Uitgerekend op Westel verscheen je aan de aftrap met een masker. Ondertussen kreeg je een goede maand geleden op training weer een slag op je neus. Ze staat een beetje scheef, normaal zou je er aan moeten worden geopereerd!?
Normaal wel ja, maar stel ik laat me opereren en een paar maanden later krijg ik terug een toek op mijn neus. Die operatie is niet noodzakelijk, dat kan na mijn carrière nog. Mijn vriendin gooit me nog niet buiten dus... (knipoogt). Zal voor na mijn carrière zijn, we zullen dus nog wel een paar jaar als ne onnozele rondlopen (lacht).
 
 
- Wat zegt je entourage van je verhuis naar de Kempen?
Wanneer je zo een voorstel krijgt dan overleg je dat natuurlijk met je entourage. Eerst met mijn vriendin besproken, dan tegen mijn ouders gaan zeggen en nog een paar mensen die me nauw aan het hart liggen. Ik zal niet zeggen dat we die beslissing gezamenlijk hebben genomen maar je luistert toch naar die mensen. Feit dat ik getekend heb is dat iedereen het dus een goede zaak vond.
 
 
- Je ziet het niet vaak maar bij STVV is het de laatste jaren toch een aantal keren gebeurd dat een ex-speler terugkeert aan het einde van zijn carrière, denken we maar aan Danny Boffin en Gunter Verjans. Zien we jou nog ooit terug?
Dat weet je nooit natuurlijk, het is ook niet dat ik hier straks met slaande deuren vertrek. Dat is misschien ook een reden waarom ik zo eerlijk ben geweest. In voetbal weet je nooit en in het algemeen moet je niet zomaar iemand tegen zijn kar rijden, zeker niet een groep waar je 10 jaar mee samen hebt gewerkt. Dus wie weet sta ik hier binnen een aantal seizoenen terug.
 
 
-  Morgen zakt VC Westerlo af naar Staaien, ben je daar mee bezig?
Ik ben ermee bezig in die zin dat als we die match winnen dat we dan gered zijn. Waarschijnlijk, in aanloop van deze wedstrijd, zullen daar nog wel journalisten over beginnen. Dus zal ik er automatisch aan herinnerd worden. Het is natuurlijk wel een mooie kans om twee trainers tegelijk te overtuigen om in Sint-Truiden tot aan het einde van het seizoen in de ploeg te blijven en om Westerlo nog eens te laten zien wat ik in mijn mars heb en hun een positieve indruk nalaten.
 
 
- Hobby's
Ik heb niet echt een hobby. Het meeste van mijn vrije tijd breng ik met mijn vriendin door en verder probeer ik zoveel mogelijk te rusten. Maar wat ik als fan van Engels voetbal wel doe is ‘Match of the day’ opnemen en die tape dan in de week in stukjes bekijken. Daar wordt alles toch nog altijd tot in de puntjes geanalyseerd hoor. Ze laten er werkelijk alles zien. Een kleine match als bv. Southampton tegen Aston Villa komt daar als eerste aan bod en werkelijk alle belangrijke fases worden behandeld. En hier laten ze STVV-la Louvière laatste zien, tonen vier fases en dat terwijl dit toch een match was met veel kansen. 
 
- Het is misschien je laatste kans, wil je nog iets kwijt aan de STVV fans?
De STVV-fans moeten weten dat ze uniek zijn. Als je b.v. naar Westerlo gaat, gezellig klein stadionnetje, maar daar heb je die sfeer zo niet. We spelen ook elke thuismatch voor een gemiddelde van 7.000 man. Onze supporters zijn een troef voor onze club. Zie b.v. KV Oostende en Cercle… die hebben dat niet. Ze moeten ook weten dat mensen die hier achter de schermen werken het echt goed voorhebben met de club en goed bezig zijn. Dat ze er mee moeten leven dat in een kleine club als STVV eens mindere jaren kunnen voorkomen. Ze moeten in die mindere tijd als één blok achter hun club blijven staan. En voor mezelf, ik heb hier altijd graag gespeeld. Ze geven hier wel snel kritiek na een slechte actie, maar als je iets goed doet moedigen ze je ook aan. Als mensen 20 euro geven voor een ticket en geen bal te zien krijgen dan hebben ze recht om hun mening te uiten. Maar soms gaat het toch wel te ver. Berichten op het beruchte forum raken dikwijls tot in de kleedkamer. We hebben het er dan wel over van gezien wat ze over dit of dat geschreven hebben. Soms is het toch cru hoor. Als ik een slechte match heb gespeeld dan weet ik dat zelf ook wel en dan mogen ze dat gerust schrijven. Maar wat er b.v. allemaal verschenen is bij de terugkomst van Voets, dat was er toch over. Dat heeft niets meer met voetbal te maken en is allesbehalve stimulerend. Dat was gewoon afbraak. Zo helpen ze hun ploeg er niet bovenop.
 
 
We namen nog snel een fotootje van Van Imschoot met als decor Staaien, Tom draaide zich om en zei: "Staaien, het zal toch altijd iets speciaal blijven"...  
 
Interview Lelièvre Mario
Foto's Cissy Massin
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties