Anderlecht makkelijk voorbij Neftchi

Anthony Van der Planken

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Anderlecht mag zich opmaken voor de derde voorronde van de Champions League. De Brusselaars klopten Neftchi Baku met 5-0.

Op voorhand werd Neftchi uit Azerbeidjan gelijkgesteld aan een Belgische eersteklasser, maar daar bleek op het veld niets van aan te zijn. In 45 minuten eenrichtingsverkeer voetbalde Anderlecht zich nog voor de rust naar een veilige 4-0 voorsprong.
De eerste dreiging van paars-wit kwam er dankzij
Nenad Jestrovic. De Joegoslaaf trapte de bal nipt naast. Anderlecht drukte voortdurend en kreeg na 20 minuten loon naar werken. Hannu Tihinen bewees zijn kopbalkunsten door een corner van Bart Goor met het hoofd binnen te leggen. Amper drie minuten later scoorde goalgetter Jestrovic de 2-0. Ook hij deed dat met het hoofd, maar dan op een voorzet van Christian Wilhelmsson.

Ook de derde treffer werd met de kop gescoord. Dit keer was
Mbo Mpenza de gevierde man. De daaropvolgende 4-0 was een bizar doelpunt. Na een terugspeelbal van Getman op doelman Hasanzande, floot de scheidsrechter voor een onrechtstreekse vrije trap in de zestien, op amper één meter van het doel. Bart Goor liet de kans niet liggen en trapte moeiteloos binnen. Op slag van rust kreeg Jestrovic nog een mooie mogelijkheid, maar de Joegoslaaf kon net niet bij de bal.

In de tweede helft deed Anderlecht het logischerwijze wat rustiger aan. De Brusselaars lieten Neftchi meer in de match komen, maar tot grote kansen leidde dat niet.
Cordas en Amadia probeerden wel, maar Zitka kende niet veel moeilijkheden met hun schoten.
Twintig minuten voor tijd kon Jestrovic alleen op doel af, maar hij lobde de bal op de lat.
Yves Vanderhaeghe zorgde niet veel later alsnog voor de forfaitscore. De middenvelder scoorde met zijn linker zijn eerste Europese doelpunt uit zijn carrière. Meteen ook het laatste doelpunt van de wedstrijd.

Volgende week woensdag wacht Anderlecht de terugwedstrijd in het warme Azerbeidjan. Geen kat die nog zal wakker liggen van deze wedstrijd.